Recepty

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Niečo o mikrovlnkách

Stále sa vraví aké sú mikrovlnky škodlivé, tak toto som našla na nete

Ako to vlastne funguje?

Mikrovlny sú druhom elektromagnetického žiarenia definovanej frekvencie. V mikrovlnných rúrach sa používa frekvencia 2 450 MHz. Ak takáto elektromagnetická vlna zasiahne vhodnú elektricky nabitú látku, rozkmitá ju. Molekuly vody majú kladné a záporné náboje rozdelené nerovnomerne – na jednom konci prevláda kladný a na opačnom záporný náboj. Keď takúto molekulu zasiahne elektromagnetická vlna, pohne s ňou – pootočí ju a následne opačná polvlna žiarenia ju pootočí na druhú stranu. Molekuly vody takto do seba narážajú a dochádza k ich vzájomnému treniu. Dipóly pri rýchlo sa meniacom striedavom elektrickom poli nestíhajú sledovať tieto zmeny, pri natáčaní musia prekonávať určitý odpor, čo je spojené so stratou energie (tzv. dielektrické straty). Táto stratová energia sa premieňa na teplo. Technicky sa tento spôsob ohrevu nazýva dielektrický.

Zdrojom tepla sú dva procesy – teplo vznikajúce v dôsledku hysterézie, ktorá vzniká medzi pôsobiacim striedavým elektrickým poľom a v molekule indukovanou elektrickou odozvou vplyvom zotrvačnosti molekuly a čiastočne aj vplyvom medzimolekulového trenia, ku ktorému dochádza pri prekonávaní medzimolekulárnych príťažlivých síl. Veľkosť tepla závisí od veľkosti elektrického náboja, druhu a množstva ohrievanej látky a od tvaru jej molekúl.

Teplo vzniká v celom objeme žiarením zasiahnutej zohrievanej látky takmer súčasne (žiarenie preniká aj do objemu látky a tú zohrieva zvnútra, pričom je postupne molekulami pohlcované). Hrúbka zohrievanej vrstvy závisí na obsahu vody v látke.

Voľba frekvencie žiarenia pre mikrovlnný ohrev potravín je kompromisom medzi ohrievaním potravín a prestupom cez ne. Ak by bola zvolená nižšia frekvencia, vlna by prechádzala potravinami bez vytvorenia tepla, pretože molekuly by kmitali voľne, čo by umožnilo zachovanie elektrického poľa bez toho aby vznikli dielektrické straty. Podobne, keby sme zvolili vyššie frekvencie, vlna by sa úplne absorbovala na povrchu potraviny.

Materiály, ktoré mikrovlny ohrievajú sú voda, cukor a tuk. Mikrovlny patria podobne ako rádiové, infračervené a viditeľné žiarenie medzi neionizujúce žiarenie. To znamená, že dokážu elektróny v atómoch rozkmitať, ale nedokážu ich vytrhnúť a spôsobiť tak chemickú zmenu v látkach. Z tohoto hľadiska je pôsobenie mikrovĺn rovnako neškodné, ako je tepelné žiarenie (podobne však, ako u tepelného žiarenia prebytok energie spôsobí popálenie). Mikrovlny zároveň neprenikajú cez kovové predmety (odrážajú sa od nich), pričom sú schopné prenikať plastom, sklom, keramikou, papierom… a teda priamo ohrievať potraviny umiestnené v nádobe

Stanovisko AKV k používaniu mikrovlnnej rúry

   

 

 

Ambulancia klinickej výživy (AKV) často dostáva otázky týkajúce sa používania mikrovlnnej rúry na prípravu potravín. Otázky bezpečnosti mikrovlnnej rúry sa najčastejšie spájajú s využívaním žiarenia a podozrením, že toto žiarenie vážne poškodzuje zdravie človeka alebo veľmi negatívne ovplyvňuje zloženie potravín. K tejto základnej obave z mikrovlnnej rúry uvádzame, že okrem samotných mikrovlnných rúr používaných v domácnosti je zdrojom mikrovlnného žiarenia pre človeka aj

  • signál rádiových a televíznych vysielačov
  • vysielače a telefóny mobilnej komunikácie
  • diagnostické prístroje využívajúce magnetickú rezonanciu
  • radarové systémy a pod.

V porovnaní s týmito zdrojmi a dávkami je mikrovlnná rúra zanedbateľná.

Pri používaní mikrovlnnej rúry berte, prosím, do úvahy všetky nasledovné skutočnosti a odporúčania


Tepelná úprava potravín v mikrovlnných rúrach si vyžaduje dôsledné dodržanie všetkých odporúčaní výrobcu

  • pri rozmrazovaní a ohrievaní priemyselne balených potravinárskych polotovarov treba použiť radšej sklenené, porcelánové alebo iné nádoby určené pre použitie v mikrovlnnej rúre
    • značná časť v súčasnosti používaných baliacich materiálovpri pôsobení mikrovlnného žiarenia uvoľňuje do potravín nežiadúce látky (molekuly plastov, farbivá z papierových štítkov a pod.) 
  • tepelná úprava nemusí – ani pri dodržaní odporúčaného času prípravy – zabezpečiť odstránenie rizika bakteriálnej infekcie
    • niektoré druhy mikroorganizmov (napr. Salmonella, Bacillus, Listeria, Clostridium perfringens) prežívajú aj po ožiarení dostatočne dlhom na tepelnú úpravu
  • zvlásť pri príprave mäsových a mliečnych výrobkov je nevyhnutné dodržať čas prípravy
    • skrátenie doby žiarenia len o 30% výrazne zvyšuje pravdepodobnosť prežitia baktérií a riziko infekcie
  • na prežívanie baktérií nemá vplyv sila žiarenia (počet Wattov), veľkosť telesnej dutiny (napr. kureniec) ani použitie otáčacieho taniera, ale iba čas ožiarenia
  • neodporúča sa používať mikrovlnné žiarenie na pravidelnú a častú prípravu potravín s veľkým obsahom bielkovín (napr. VARENIE mäsa, mlieka, vajec, strukovín, obilnín, orechov)
    • pri varení bielkovín v mikrovlnke stúpa riziko vzniku kancerogénnych látok – pyrolyzátov
    • ohrev a rozmrazovanie, prípadne kombinovanie mikrovlnného žiarenia a grilu alebo horúceho vzduchu sú bezpečné

Použitie mikrovlnnej rúry sa môže pre človeka spájať s inými než potravinovými rizikami

  • nesprávna príprava vajec v mikrovlnnej rúre môže mať za následok priame a trvalé poškodenie zraku z explózie vajec (popísaných najmenej osem prípradov.
    • vajcia musia byť bez škrupín a blanku žĺtka treba pred ožiarením prepichnúť
  • literatúra popisuje desiatky prípadov vážneho popálenia dutiny ústnej a pažeráka v dôsledku konzumácie potravy bezprostredne po vybratí z mikrovlnnej rúry v dôsledku nerovnomerného ohrevu – potravu musíte nechať po ohriatí chvíľu postáť, aby sa teplo rovnomernejšie rozložilo
  • priame pôsobenie mikrovlnného žiarenia do vnútorných častí oka môže pri dlhšej a opakovanej expozícií vyvolať poškodenie sietnice (výsledok experimentálnej práce na králikoch)
    • neodporúča sa sledovať prípravu potravy v mikrovlnnej rúre – aj tak tam nič zaujímavé nie je vidno 
  • pacienti s implantovaným stimulátorom srdcovej činnosti (pacemakerom) by mali byť zvlásť opatrní a nezdržiavať sa počas žiarenia v mikrovlnnej rúre v jej bezprostrednej blízkosti – môže to rušiť činnosť stimulátora a vyvolať tak poruchy srdcového rytmu
  • rúčka a vnútro mikrovlnnej rúry v spoločnej kuchynke na pracovisku môžu byť zdrojo infekcie a preto sa odporúča v podmienkach kolektívu prísnejšie dodržiavať hygienické pravidlá

Výhody používania mikrovlnnej rúry

  • znížená spotreba tuku a obsahu rakovinotvorných látok pri tepelnej úprave mäsa (napr. použitie mikrovlnnej rúry na ožiarenia fašírok pripravených k vyprážaniu, ktoré stačí následne krátko vypražiť, zníži obsah tuku a rakovinotvorných heterocyklických amínov až o 30%)
  • zachovanie vitamínov a iných biologicky aktívnych látok (napr. použitie mikrovlnnej rúry na krátke ožiarenie zeleniny namiesto blanšírovania vo vode zamedzí vyplaveniu dôležitých látok do vody)
    • tip AKV: špenát, špargľu, brokolicu, karfiol a podobné zeleniny pripravte pred konzumáciou v mikrovlnnej rúre na sucho rovno na tanieri, príp. v uzatvorenom hrnci s otvorom pre odchod pary, ktorý je určený na použitie v mikrovlnnej rúre
  • rýchle a šetrné rozmrazovanie
  • rýchla príprava teplých nápojov (čaj, kakao)
  • možnosť kombinovať v moderných prístrojoch mikrovlnné žiarenie s horúcim vzduchom a grilom

Stanovisko AKV k používaniu mikrovlnného žiarenia na prípravu potravín

  • analýza odborných prác publikovaných v rokoch 1995 až 2006 ukazuje, že riziká poškodenia ľudského organizmu používaním kuchynskej rúry s mikrovlnným žiarením pri dodržaní zásad od výrobcov mikrovlnných rúr a hygienických pravidiel sú minimálne a nevyplývajú zo samotného pôsobenia žiarenia na potraviny, ale z nedodržania návodu na obsluhu alebo hygienických pravidiel
  • AKV preto považuje používanie mikrovlnnej rúry najmä na krátku tepelnú úpravu, rpzmrazovanie a ohrievanie potravín a jedál pri dodržaní všetkých vyššie uvedených zásad za bezpečné

zdroj: http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=80&Itemid=34

10 dôvodov, prečo by ste mali vyhodiť svoju mikrovlnnú rúru

Je možné, že milióny ľudí nevedome obetujú svoje zdravie výmenou za pohodlie mikrovlnnej rúry? Prečo bývalý Sovietsky zväz zakázal používanie mikrovlnných rúr už v roku 1976? Odpovede na tieto otázky môžu šokovať tak, že budete svoje "mikrovlnky" hádzať do koša.

 

viac ako 90% domácností používa mikrovlnú rúru na prípravu jedál. Je to hlavne spôsobené tým, že mikrovlnné rúry sú v porovnaní s konvenčnou rúrou oveľa viac pohodlné a energeticky efektívne. Takže len veľmi málo domov či reštaurácií funguje bez nich. Vo všeobecnosti ľudia veria, že to, čo v mikrovlnnej rúre uvaria alebo len zohrejú nemá žiadny negatívny vplyv na potraviny alebo na ľudí samých.

Predpokladá sa, že ak by „mikrovlnky“ boli naozaj škodlivé, žiadna normálna vláda by ich nikdy nedovolila uviesť na trh. Alebo snáď áno?

Avšak pozor! Existuje dôkaz, že „mikrovlnné varenie“ nie je prirodzené, ani zdravé, a je oveľa nebezpečnejšie pre ľudské telo, než by si to vedel ktokoľvek predstaviť. Ibaže výrobcovia mikrovlnných rúr potláčajú fakty a dôkazy. Z tohto dôvodu si ľudia v blaženej nevedomosti aj naďalej pripravujú jedlo v „mikrovlnkách“. A to bez znalosti účinkov a nebezpečenstva takéhoto kroku.

Kde sú spomínané dôkazy?


V roku 1991 sa konal súdny spor v Oklahome z dôvodu, že nemocnica použila mikrovlnnú rúru na ohrev krvi potrebnej na transfúzie. Daný prípad sa týkal operácie bedrového kĺbu pacientky, ktorá zomrela pri jednoduchej transfúzii krvi. Žiarenie z mikrovlnnej rúry zmenilo krv určenú na transfúziu a to ju zabilo.

Doktor Hans Ulrich Hertel pracoval dlhé roky ako vedecký pracovník zameraný na potraviny v jednej z najväčšej švajčiarskej potravinárskej spoločnosti, ktorá podniká v celosvetovom meradle. Pred niekoľkými rokmi ho z firmy vyhodili kvôli spochybňovaniu niektorých technologických postupov, ktoré znehodnocovali potraviny. V roku 1991, on a profesor z univerzity v Lausanne publikovali výskumnú správu o tom, že jedlo pripravené v mikrovlnnej rúre môže predstavovať veľké negatívne riziko pre zdravie ako jedlo uvarené konvenčnými prostriedkami. Riziko spočíva v tom, že mikrovlnné žiarenie má rakovinotvorné účinky na našu krv.

Doktor Hertel bol prvým vedcom, ktorý realizoval kvalitnú klinickú štúdiu zameranú na mikrovlnného žiarenie a jeho účinky na krv a fyziológiu ľudského tela. Jeho malá, ale dobre kontrolovaná štúdia preukázala degeneratívnu silu, ktorá sa tvorí v mikrovlnných rúrach a pôsobí aj na potraviny spracované v nich.

Vedecký záver ukázal, že mikrovlnné varenie mení živiny v potravinách tak, že dochádza k zmenám v krvi ľudí, čo následne spôsobuje zhoršenie stavu v ľudskom systéme.

10 dôvodov, prečo by ste mali vyhodiť svoju mikrovlnnú rúru

1. Pravidelná konzumácia jedla spracovaného v mikrovlnnej rúre spôsobuje trvalé poškodenie mozgu


2. Ľudské telo nie je schopné stráviť neznáme vedľajšie produkty vzniknuté v jedle vytvorenom v mikrovlnnej rúre


3. Produkcia hormónov u žien aj mužov sa mení a poškodzuje neustálou konzumáciou jedla z „mikrovlniek“

4. Účinky vedľajších produktov ostávajú v ľudskom tele veľmi dlho

5. Prísun minerálnych látok, vitamínov a živín z jedla je znížený, takže telo z nich dostane minimum

6. Minerálne látky v zelenine sú zmenené na rakovinotvorné voľné radikály

7. Jedlo z „mikrovlnky“ spôsobuje žalúdočné a črevné rakovinové bujnenie. To môže čiastočne vysvetliť prudký nárast miery rakoviny hrubého čreva napríklad v Amerike

8. Dlhodobá konzumácia potravín z mikrovlnnej rúry spôsobuje zvýšenie rakovinových buniek v ľudskej krvi

9.Taktiež to spôsobuje chyby v imunitnom systéme tým, že sa menia lymfatické uzliny a krvné sérum

10.Konzumácia potravín z mikrovlnnej rúry spôsobuje stratu pamäti a sústredenia, emočná labilitu a zníženie inteligencie.

Zdroj: foodmatters.tv

zdroj: http://zdravie.cvicte.sk/zdravie-1/10-d-vodov-preco-by-ste-mali-vyhodit-svoju-mikr

 


recepty z mikrovlnky | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014