Recepty

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ovocné džemy

rebarborový, z goji, z bolera jahodový a pomarančový
Džem z rebarbory

2. fáza

suroviny:

8 stoniek rebarbory, 1čL agar-agar (želatína), citrónová šťava (od oka), sladidlo aké používate, voda asi tak 3decilitre,

postup:

1, rebarboru si očistíme a nakrájame na menšie časti, dáme do hrnca, podlejeme vodou a varíme pokiaľ nie je mäkká, pridáme sladidlo, citrónovú šťavu a želatínu a varíme asi takých 5min.

       

rada: ak chcete mať väčšie kúsky v džeme tak ju nevarte dlho, nakrájajte na väčšie kúsky (rýchlo sa rozvarí)

2, po uvarení vložíme do sklenených pohárov so šróbovacími  viečkami (nie čo je na obrázku,  takto uskladnenú musíte spotrebovať do 5dní inak splesnivie) poriadne uzatvoríte a prevrátime na 4min. hore dnom ..........prevrátime a zakryjeme dekou a necháme odpočívať( ako klasickú zaváraninu)..... je to veľmi jednoduché a chutné a hlavne v DD povolené



agar-agar želatína kúpite v každej zdravej výžive


3, môžete použiť na všetko možné


Džem z goji

2. fáza

suroviny:


5PL goji, 1čL agar-agar (želatína), voda (asi tak dva deci vody ), sladidlo aké používate, dala som troška malinovej esencie

postup:

1, všetky suroviny okrem želatíny dáme do hrnca a podlejeme vodou (toľko, aby bola goji namočená) .....privedieme do varu a varíme pokiaľ nie je goji napučaná ......pridáme agar-agar a miešame asi takých 5min. odstavíme a naplníme do zaváracích pohárov a necháme stuhnúť.......skladujeme v chladničke (treba skonzumovať do 5dní inak splesnivie)

rada: pred pridaním želatíny som polovičku goji rozmixovala a pridala do nerozmixovanej (lepšie sa to potom natiera)



2, môžeme použiť na palacinky, alebo do koláčov

 

Džem z bolera

2. fáza

suroviny:

1/2 šumienky bolero jahodová príchuť, 150ml vody, 7,5g sypkej želatíny ( z jednej želatíny som spravila 3druhy džemu, takže jeden balíček želatíny rozdelíme na 3x)

postup:

želatínu vysypeme do hrnca pridáme 3PL vody a počkáme asi 10min, aby napučala ........pridáme bolero a ostatnú tekutinu a na miernom ohni rozpustíme nevaríme!!  na to pozor ....necháme troška vychladnúť a naplníme do pripravených sklenených zaváracích pohárov a vložíme do chladničky ..........mal by vydržať týždeň  (dlhšie nevydrží splesnivie)

rada: ak dáte viac vody, nebude to také husté a bude sa to dať aj natierať (ja som to mala dosť husté priam až tuhé...tak by som dala asi 200ml vody a nie 150ml)


bolero má veľa príchutí, dostať ho v kauflande a aj v tescu stojí 0,33e

Jahodový džem



Pomarančový džem



UPOZORNENIE

Bolero obsahuje plno umelých látok a hlavne ASPARTAM, lebo má označenie  E 951......takže netreba to preháňať s konzumáciou a papať každý deň, raz za dva týždne a bude to ok :-)

Škodlivosť aspartamu

zdroj Wikipedia  (http://sk.wikipedia.org/wiki/Aspartam)

Americký úrad síce povolil sladenie aspartamom, zároveň ale zdokumentoval 92 škodlivých príznakov pri jeho častej konzumácii. Medzi inými uvádza otupelosť, bolesti hlavy, únavu, závrate, bolesti žalúdka, búšenie srdca, zvyšovanie hmotnosti, podráždenosť, úzkosť, stratu pamäti, halucinácie, vyrážky, záchvaty, slepotu, hučanie v ušiach, depresie, stratu sluchu, kŕče, stratu chuti, nespavosť, slabosť.

Niektorí odborníci ďalej aspartam dávajú do súvislosti s nádormi mozgu, sklerózou, epilepsiou, chronickými bolesťami svalov, chronickou únavou, Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, cukrovkou, malígnymi tumormi lymfatického tkaniva, defektmi u novorodencov.


zaváraniny | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014