Recepty

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Recepty s medvedím cesnakom

krémová polievka, halušky, pomazánka z tofu, tvarohová nátierka, pikantná nátierka, bryndzová nátierka, steak s omáčkou, košíčky plnené, mafiny, omeleta, pesto, rizoto, kuracie placky, plnená placka
Krémová polievka s medvedím cesnakom

2. fáza


suroviny: 
na dve porcie

medvedí cesnak, 1malá cibuľa, 1žĺtok, 1PL bieleho nízkotučného jogurtu, 3deci mlieka, vegeta, štipka mletého čierneho korenia. olivový olej

postup:


cibuľu si pokrájame na malé kocky a na kvapke olivového oleja opečieme do zlatista, pridáme posekaný medvedí cesnak a zalejeme mliekom ........chvíľku povaríme, pridáme vegetu, mleté čierne korenie, jogurt a surové žĺtko....poriadne rozmiešame a môžeme podávať

 

Halušky s medvedím cesnakom

2. fáza

suroviny:

1PL ovsených otrúb, 1 žĺtko, 1čL proteínu, na jemno nasekaného medvedieho cesnaku, soľ

postup:

všetky suroviny na halušky zmiešame, necháme chvíľku odpočinúť a vkladáme malé halušky do horúcej vody chvíľku povaríme, scedíme a podávame k mäsu, alebo do polievok

 

Pomazánka z tofu a medvedím cesnakom

2. fáza

suroviny:

medvedí cesnak, troška citrónovej šťavy, 1/2 bieleho tofu, mleté čierne korenie, soľ

postup:

medvedí cesnak si pokrájame na drobno, alebo rozmixujeme......tofu si postrúhame na jemnom strúhadle, vložíme do misky a pridáme mleté čierne korenie, soľ, citrónovú šťavu a na drobno pokrájaný medvedí cesnak, všetko premiešame a podávame s upečenými bagetkami

 

Tvarohová nátierka s medvedím cesnakom

2. fáza

suroviny:

hrudkovitý nízkotučný tvaroh, na jemno nakrájaný medvedí cesnak, 1PL bieleho nízkotučného jogurtu, pokrájaná petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ, pretlačený strúčik cesnaku

postup:

všetky suroviny vložíme do misky,  premiešame a dochutíme podľa chuti.......podávame s čerstvo upečeným chlebíkom

 

Pikantná pomazánka s medvedím cesnakom

2. fáza

suroviny:

medvedí cesnak, domáca lučina, 1čL kečup, chilli, sójová omáčka, posekané zelené časti jarnej cibuľky

postup na domácu lučinu:

http://janakozmalova.blog.sk/detail-domaci-syr-lucina.html?a=85eff864da139b0f3177955efd4dbff2

postup:

do domácej lučiny pridáme posekaný medvedí cesnak, kečup, chilli, sójovú omáčku, pokrájanú cibuľku ...... premiešame a môžeme podávať s bagetkami


Pomazánka"bryndzová"s medvedím cesnakom

2. fáza

suroviny:

medvedí cesnak rozmixovaný, domáca lučina, červená mletá paprika, na jemno nakrájaná jarná cibuľa

postup:

do domácej lučiny primiešame medvedí cesnak, mletú červenú papriku a jarnú cibuľu zamiešame a podávame s pečivom

postup na domácu lučinu:

http://janakozmalova.blog.sk/detail-domaci-syr-lucina.html?a=85eff864da139b0f3177955efd4dbff2

 

Steak, omáčka s medvedím cesnakom

2. fáza

suroviny:

2 kuracie prsia, medvedí cesnak, olivový olej, cibuľa, šťavu z citróna, mleté čierne korenie, soľ. deci mlieka

postup na prípravu steaku:

http://janakozmalova.blog.sk/detail-steaky.html?a=6088d33e5cf8d75874da6d42233a8b39

postup:

1, steak vieme ako robiť ak nie, tak na uvedenom linku je postup na prípravu steaku.....omáčka je veľmi rýchla a jednoduchá začneme tým, že si cibuľu nakrájame na kocky a na olivovom oleji osmažíme do zlatista, pridáme na hrubo nakrájaný medvedí cesnak a krátko orestujeme..........pridáme mleté čierne korenie, citrónovú šťavu, mlieko, osolíme a chvíľku povaríme.....teplú omáčku rozmixujeme s tyčovým mixérom a podávame s kuracím steakom

  

2, podávame s haluškami, pečenou zeleninou

 

Kočíčky plnené s medvedím cesnakom

2. fáza

suroviny na košíčky: 3ks

1PL proteínu, vajíčko veľkosti S, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej na vymastenie foriem, škrob na posypanie pracovnej dosky

suroviny na plnku:

2PL hrudkovitého nízkotučného tvarohu, 1vajíčko veľkosti S, pokrájaný medvedí cesnak, roztlačený 1stúčik cesnaku

postup:

zo surovín na košíčky si vytvoríme cesto, ktoré si rozdelíme na 3 časti.......vytvarujeme si guľky, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenký plát, vykrojíme vo veľkosti misky a vložíme do formičiek (ja som použila formičky na medvedie ľabky), ktoré sme si vymastili olivovým olejom a kraje odrežeme ......suroviny na plnku si zmiešame a vložíme do pripravených formičiek...vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180°C asi tak 35min. podľa veľkosti formičiek

  

a môžeme podávať

 

Mafiny s medvedím cesnakom

2. fáza

suroviny: 3mafiny

medvedí cesnak, 1 vajíčko, 1PL proteínu,1 strúčik cesnaku, pokrájané sušené rajčiny, prášok do pečiva, syr ďumbier light, soľ

postup:

1, všetky suroviny na  mafiny zmiešame dohromady a naplníme mafinové košíčky ....pečieme pri 200°C asi takých 20minút

  

 2, vyberieme z rúry a podávame

 

Omeleta s medvedím cesnakom

1. fáza

suroviny:

pokrájaný medvedí cesnak, 2 vajíčka, mleté čierne korenie, syr ďumbier light

postup:

všetky suroviny na omeletu zmiešame (ja som použila formu, aby omeleta bola pekne tvarovaná) zmiešané suroviny vylejeme na rozpálenú teflónovú panvicu a klasickým spôsobom pripravíme

podávame na raňajky

 

Pesto z tofu a medvedieho cesnaku

2. fáza

suroviny:

biele tofu, medvedí cesnak, olivový olej, soľ

postup:

všetky suroviny vložíme do vysokej nádoby a tyčovým mixérom rozmixujeme na hladkú kašu...podávame spolu s cestovinou, alebo ako nátierku na opečenom chlebíku

 

Pesto z medvedieho cesnaku

3. fáza

suroviny:

medvedí cesnak, olivový olej, soľ, citrónová šťava, 3 vlašské orechy (orechy až od 3. fáze inak ich nesmieme, bez nich to proste nejde)

postup:

všetky suroviny rozmixujeme na hladkú kašu, naplníte sklenené nádoby a vložíme do chladničky tam to vydrží asi takých 10dní a možno aj viac, ale vždy som to stihla minúť......vždy robím v malých množstvách a hlavne používam do pomazánok, na váru a všade kde vás napadne dať medvedí cesnak...receptu vždy dodá tú správnu chuť

 

Rizoto s medvedím cesnakom

2. fáza

suroviny:

medvedí cesnak, shirataki ryža, korenie kurkuma, kuracie mäso, soľ, mrkva, šampiňóny, mleté čierne korenie, ďumbier light

postup:

kuracie mäso nakrájame na malé kocky (je to také chutnejšie), vložíme do hrnca, pridáme troška vody, posypeme kurkumou, osolíme a chvíľku povaríme...pridáme mrkvu (mrkvu som použila už uvarenú z polievky, pár koliesok), posekaný medvedí cesnak, syr, mleté čierne korenie a na koniec umyté shirataki ryžu, všetko poriadne zamiešame a varíme až kým sa nevyparí voda .....rýchle, jednoduché a úžasné

kde kúpiť shirataki

http://janakozmalova.blog.sk/detail-linky-kde-kupit-a-zohnat.html?a=5e775e4e5f889e21e86dd8ae334eba8e

 

Kuracie placky s medvedím cesnakom

2. fáza

suroviny.:

pesto z medvedieho cesnaku bez orechov (recept napísaný hore vyššie), kuracie mäso, sušené paradajky, olivový olej, 2vajíčka, 1/2čL konjak múky na zahustenie

postup:

1, kuracie mäso marinujeme aspoň 2 hodinky.....a to tak, že mäso nakrájame na kocky, vložíme do misky, pridáme pesto, soľ, olivový olej a poriadne zamiešame, odložíme do chladničky a necháme odpočinúť

  

2, do takto pripraveného mäsa pridáme surové vajíčka, nakrájame sušené paradajky a konjak múku.......mokrými rukami vytvoríme placky a na suchej teflónovej panvici opečieme z oboch strán alebo takto vytvarované placky vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180°C asi takých 40min. podľa veľkosti placiek

 

Plnená placka

2. fáza

suroviny na placku:

pesto z medvedieho cesnaku bez orechov (recept vyššie napísaný) na jemno nastrúhané tofu, 2 vajíčka, štipku mletého čierneho korenia, štipku soli

suroviny čo použijeme do placky:

kuracie mäso (môžete použiť kuracie stehná), gyros korenie, čerstvý šalát, rajčiny,

postup:

všetky suroviny na placky zmiešame a na teflónovej panvici spravíme dve placky...opečieme z oboch strán a hneď po vybraní z panvice preložíme na polovicu (inak stuhne a nebude sa dať zohnúť), kuracie mäso nakrájame na slížiky, okoreníme korením a na vyhriatej panvici opečieme,  pridáme pár kvapiek vody a pár minút miešame (je to veľmi rýchlo spravené tak dávajte pozor)....do pripravených placiek pridáme opečené kuracie slíže, šalát, rajčinu a podávame ....kľudne si pridajte kečup, alebo spravený domáci jogurtovo-cesnakový dip samozrejme ochutený medvedím cesnakom :-)


Medvedí cesnak

Sezóna začína! Okolitá príroda sa nám prebúdza a s tým prichádza i množstvo byliniek, ktoré pomáhajú nášmu zdraviu a v niektorých prípadoch i spestrujú našu gastronómiu. V prípade medvedieho cesnaku platia obe pravidlá.

Táto rastlinka je mimoriadne účinným liekom a skvele dochutí i vaše pokrmy. Chuťovo sa blíži pažítke skombinovanej s cesnakovým podmazom.

Je vhodný aj pre deti, ktorým takto môžete poskytnúť mnoho ochranných látok. Dnes si povieme aj to, kde a ako ho zbierať, na čo si dať pozor a ako ho využiť v kuchyni i pre zdravie.

Rastie vo vlhkých lesoch

Táto rastlinka rastie len počas dvoch mesiacov v roku. Následne sa dáva do stavu zazimovania a prečkáva na svoju ďalšiu šancu.

Prvýkrát sa objavuje začiatkom apríla. V závislosti od konkrétnej oblasti sa môže vzhľadom na poveternostné podmienky posúvať tento dátum ďalej. Zelené lístky nájdete najmä vo vlhkých lesoch, kde rastú na väčších plochách.

Kuriozitou je, že úplne postačí, ak sa po ňom prejdete naboso a z tela budete cítiť pach charakteristický pre cesnak. Najčastejšie sa využíva vo varení, kde nestráca svoje hodnoty.

Ak by ste ho však chceli uchovať dlhšie, určite ho nesušte. Takto prichádza totiž o všetky vitamíny. Zbierajú sa len zelené lístky a hľadajte radšej mladšie menšie kúsky, ktoré nie sú horké.

Pozor na zámenu s konvalinkou!

So zberom medvedieho cesnaku však súvisí aj jedno veľmi dôležité upozornenie. Niekedy sa totiž môže stať, že si ho zameníte s listami konvalinky, najmä ak nie sú tieto rastlinky ešte rozkvitnuté.

Musíte byť veľmi opatrné, pretože konvalinka je na rozdiel od cesnaku prudko jedovatá a tak môžete celej rodine spôsobiť poriadne nepríjemnosti.

Spoľahlivým rozoznávacím znamením je rozpoznať jeho arómu pri zbere. Po odtrhnutí má medvedí cesnak silne cesnakovú arómu, ktorú musíte cítiť už pri samotnej manipulácii s ním. Konvalinka nemá žiaden charakteristický pach.

Detoxikuje, znižuje krvný tlak, pomáha pri ochoreniach

Zamerajte sa teraz na liečivé sily tejto nenápadnej rastlinky. K ním údajne priviedlo našich predkov zviera, podľa ktorého nesie pomenovanie. Po zimnom spánku oslabené medvede sa vrhli práve na tieto listy a tak začali ľudia skúmať ich účinky.

Medvedí cesnak je výborný pri regulácii vysokého cholesterolu a krvného tlaku.

Zároveň celkovo prečisťuje našu krv a tým aj organizmus. Používa sa aj pri žalúdočných ťažkostiach, keď máte časté hnačky alebo vám ťažko trávi. Vtedy ho stačí pridať do jedla a problémy sa stratia. Niektorým ľuďom pomáha i pri bolestiach hlavy.

Pomáha i pri ochoreniach dýchacieho systému. Zlepšuje aj prietok krvi v žilách a tak je vhodný pri hrozbe trombózy, ale aj pri bolestivých kŕčových žilách. Používa sa aj ako prevencia pred žalúdočnými vredmi.

Chráni a prečisťuje naše obličky. Užívať by sa mal aj na celkové posilnenie imunity. Skvelý je najmä v čase chrípkovej epidémie. Keď máte problémy s nespavosťou, dajte si pred spaním za lyžičku extraktu vyrobeného z neho.

Nepriateľ baktérií

Keď vás trápi nejaká infekcia, tak si prizvite na pomoc práve medvedí cesnak. Ten má totiž i výborné antibakteriálne účinky.

Má taktiež prírodné antibiotické vlastnosti. Môžete ho teda používať pri akomkoľvek zápale, ale aj infekčných ochoreniach, ktoré vás dlhodobo trápia. A to môžu mať akýkoľvek charakter.

Výborný je aj pri zle hojacich sa ranách. Vtedy sa môžu potierať tinktúrou z neho alebo sa môžu prikladať samotné čerstvé lístky, ktoré ihneď zlepšia ich stav.

Celoročný liek - ako ho využiť?

Istotne najlepším spôsobom uchovať si túto rastlinku je vytvoriť si extrakt, ktorý môžete potom používať počas celého roka. Naplňte fľašu listami medvedieho cesnaku. Potom k nemu pridajte čistý alkohol, najlepšie vodku. Takto to odložte na tmavé miesto na dva týždne a potom preceďte.

Môžete ho takto užívať vnútorne, i na vonkajšie problémy. Uchovať si môžete i samotnú šťavu, ktorú pripravíte odšťavením v odšťavovači. Takto ju odložte do chladničky pri teplote 4 stupne.

Keď sa oddelí usadenina, používajte len číru, nažltlú časť. Tá sa môže tiež zmiešať s alkoholom a používať na dezinfikovanie rán. Čo sa týka varenia, tak vynikajúca je polievka z neho, ale aj ako prídavok k rôznym druhom mäsa.

Vyskúšajte netradičné pesto, ale i jeho drobné posekané kúsky na chlebík. Robiť z neho môžete i pomazánky. Má silnú arómu, takže každé jedlo krásne prevonia.

zdroj: http://najmama.aktuality.sk/clanok/232939/medvedi-cesnak-zdravy-poklad-z-prirody/


recepty mäsové | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014