Recepty

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Recepty z mletého mäsa

syrové guľky, fašírky, plnené papriky, pštrosie vajcia, lazane, koložvárska kocka, plnená cuketa
Syrové guľky s rajčinovou omáčkou

2. fáza

suroviny na 8 menších guličiek:

100g hovädzieho pomletého mäsa, 1žĺtko, troška cesnaku, štipka mletého čierneho korenia, rozdrvenú majoránku, troška soli, 1PL bieleho nízkotučného jogurtu, troška nastrúhaného syra, olivový olej

suroviny na omáčku:

paradajkový pretlak, 1 čerstvú rajčinu, čerstvú bazalku, troška sladidla, troška vody

postup:

1, rajčiny narežeme na okrúhlej časti do kríža a vložíme do vriacej vody, olúpeme a pokrájame na menšie kocky .....suroviny na guľky si všetky zamiešame, necháme postáť a tvarujeme guľky..... guľky osmažíme na troške olivového oleja z každej strany a vložíme do zapekacej misky


  

2, do paradajkového pretlaku zamiešame cukor, pokrájanú čerstvú bazalku, vodu a pokrájané rajčiny...takto pripravenou zmesou polejeme opečené guľky a vložíme do rúry


   

3, pečieme približne 35 minút na 180°C treba kontrolovať



Hovädzie fašírky


1.fáza
( ak ste spravili dukanovskú strúhanku bez škrobu )

suroviny:

200g mletého hovädzieho mäsa, alebo kuracie mäsa,  štipka soli, čierne mleté korenie, 2 strúčiky roztlačeného cesnaku, rozdrvená majoránka, 1vajíčko, dukanovská strúhanka aj do mäsa aj na obaľovanie.

postup:


všetky suroviny zamiešame............. necháme chvíľku odležať na chladnejšom mieste,  aby sa chute prepojili a tvoríme guľky,  ktoré vyvaľkáme v dukanovskej strúhanke a na suchej teflónovej panvici opečieme z oboch strán  (alebo na kvapke olivového oleja)  záleží na vás ako to máte viac radi.

rada:
majoránku treba vždy medzi dlaňami rozmrviť, inak je bez chute

v 2. fáze podávame s grilovanou cuketou ( aj čerstvá zelenina je k tomu fantastická ), alebo s dukanovským chlebom 

 

 Sójovo-kuracie fašírky

2. fáza    50 g sójového mäsa týždenne v BZ dni, 20g škrobu na deň

suroviny na fašírky:

200g kuracieho zomletého mäsa,  2PL dukanovskej strúhanky, štipka soli, štipka korenia, 1PL škrobu,  2strúčiky cesnaku, 1celé vajíčko, 100g sójového granulátu, polovička kuracieho bujónu, 1čl majoránky, vegeta

rada: majoránku vždy treba rozdrviť medzi dlaňami inak nemá žiadnu vôňu a ani chuť

postup:

1, kuracie rezne pomelieme,  pridáme všetky koreniny, strúhanku, škrob a vajíčko a pripravíme si sójový granulát.......dáme zovrieť vodu,  spolu s kuracím bujónom,  vypneme a nasypeme doň sójový granulát a necháme asi tak 20min. odstáť.......... vývar vylejeme a granulát zamiešame do pripraveného mletého kuracieho mäsa.........

 

2, vytvoríme guľky a obalíme v dukanovskej strúhanke,  vložíme do mafinovej silikónovej formy a dáme do rúry piecť tak na 30min. pri 150°C.......krásne sa spravia a sú ako vyprážané



Plnená paprika v paradajkovej omáčke

2. fáza

suroviny:


1 zelená paprika, hovädzie mleté mäso (asi tak 200g) , ryža slim (obrázok), korenie, majoránka, 3strúčiky roztlačeného cesnaku, soľ, 1vajíčko, 1PL škrobu (aby to držalo tvar), paradajky pasirované, troška sladidla aké používate, 75g paradajkového pretlaku

rada: ak nemáte doma slim ryžu nič sa nedeje, robila som to aj bez nej a skoro na nepoznanie :-) nechýbala mi tam nejak

postup:

1, spravíme si zmes na fašírku.....zmiešame mleté mäso, soľ, korenie, cesnak, vajíčko, slim ryžu, majoránku, škrob



rada: majoránku rozdrvte medzi dlaňami, inak jej tam môžete dať aj pol kg a nebude ju cítiť ....takto rozvonia celý byt :-)

2, naplníme zelenú papriku....a zo zvyšnej zmesi spravíme guľky


3, vložíme do vriacej vody a necháme asi 20min. variť, aby sa mäso prevarilo

4, vodu troška zlejeme, aby tam bolo čo najmenej a pridáme pasirované paradajky (toľko koľko chcete mať šťavy) ja som dala celé balenie 500g....a ešte som pridala paradajkový pretlak

 

5, povaríme, pridáme sladidlo, aké používate, dochutíme a podávame....... nezahusťujeme, lebo je to dosť husté od tých paradajok...môžeme podávať aj s knedlíkom, alebo chlebom, ale ja to robím a podávam takto :-) dobrú chuť


Plnené papriky

2. fáza

suroviny:

1 paprika žltá, alebo červená, 100g mletého hovädzieho mäsa, (môžete to robiť aj z kuracieho mäsa), 1vajíčko, mleté čierne korenie, majoránka, soľ, 2čL paradajkového pretlaku, roztlačený cesnak, na kocky nakrájaný syr pierko, alebo ďumbier light, dva plátky syra čo dáme na vrch papriky na zapečenie

postup:

1, vrch papriky odrežeme a naplníme s fašírkovou zmesou



2, vložíme do horúcej rúry a pečieme pri 180°C asi na 40min. ........po 40min. priložíme plátkový syr a dáme zapiecť na pár minút, aby sa syr roztiekol




Pštrosie vajcia

2. fáza

suroviny:

pomleté kuracie mäso, 3strúčiky cesnaku, 2 surové vajíčka, 3uvarené vajíčka štipka soli, najemno nasekaná petržlenová vňať, štipka mletého čierneho korenia, dukanovská strúhanka do cesta aj na obalenie

postup:

1, strúčiky cesnaku si pretlačíme a všetky suroviny premiešame ...necháme odstáť asi tak 30min. aby sa chute prepojili

       

2, uvaríme si vajíčka natvrdo, ošúpeme, obalíme pomletým mäsom a vyváľame v miske so strúhankou

       

3, poukladáme na plech vyloženým papierom a pečieme 30min. pri 160°C .....treba kontrolovať



4, môžeme podávať s vajíčkovým šalátom, alebo dusenou zeleninou




Lazane

2. fáza    povolené množstvo 20g maizeny na deň.

tofu palacinky

suroviny:

polovička údeného tofu, nízkotučné mlieko 5PL podľa hustoty, 1celé vajíčko, 1PL škrobu, majoránka, štipku čierneho mletého korenia

postup:

1, tofu s mliekom a koreninami rozmixujeme


2, pridáme vajíčko, škrob, poriadne rozmiešame a pridáme mlieko .....ak je to moc husté (cesto by malo byť riedke)

3, necháme asi 15min. odležať a robíme to na suchej veľmi horúcej teflónovej panvici (ako klasické palacinky)

4, urobíme z toho asi 5veľkých palaciniek  ( to sa vlastne použije namiesto cestoviny )

 suroviny na výrobu omáčky:

3 vykostené pomleté kuracie stehná,1 cibuľa, rajčinový pretlak malý , 150g biely nízkotučný jogurt, čierne mleté korenie, soľ,

postup:

1, kuracie mäso si pomelieme, okoreníme, osolíme 

2, cibuľu si nakrájame nadrobno a sparíme.......pridáme pomleté kuracie mäso, podlejeme troškou vody a varíme pokiaľ nieje spravené.....pridáme rajčinový pretlak, necháme vyredukovať tekutinu a odstavíme 

3, a začneme vrstviť do silikónovej nádoby (veľkosť 10x25cm)  začíname palacinkami


4, pokračujeme s kuracou zmesou 

5, polejeme bielym jogurtom ( troška som si to vylepšila dala som syr pierko, alebo ďumbier light, ale iba jednu vrstvu)  v mojej knižke som namiesto jogurtu použila syrový puding u nás v DD je to falošný bešamel :-)

6, a opakujeme pokiaľ nemáme silikónovú nádobu plnú ....ukončíme palacinkami ..........pečieme na 170°C asi tak 40min. 

7, potom už len podávame......... ak ich urobíte raz budete ich robiť stále neskutočne sú

 

Koložvárska kocka

2. fáza ak použijete menej % smotanu, alebo nahradíte bielym jogurtom

suroviny:

200g kyslej kapusty , 300g mletého hovädzieho mäsa, 1ks ryža slim (obrázok), 1 cibuľa, štipka korenia, soľ,1cesnak,  1párka, ktorá obsahuje čo najviac % mäsa, 2 vajíčka, smotana na varenie 10% ak nájdete menej % tak použite tú, ale v 2.fáze by som to nahradila bielym jogurtom.

postup:

1, do okruhlej nádoby v priemere 23cm naukladáme pokrájanú kyslú kapustu



2, na vode si sparíme na jemno nakrájanú cibuľku, spolu s cesnakom a pridáme zomleté hovädzie mäso.... pridáme korenie, soľ, podlejeme vodou a dusíme



3, po udusení polovicu zmesi dáme na kyslú kapustu, ktorú máme pripravenú už zapekacej miske, alebo okrúhlom pekáči....... pridáme na kolieska nakrájanú párku

  

4, rozšľaháme si vajíčko so smotanou ( alebo ak ste v 2. fáze bielym nízkotučným jogurtom), okoreníme a polovicu vylejeme na zmes a pridáme ryžu slim

  

5, obrázok ryže slim


6, ďalej  vrstvíme ........kyslá kapusta, hovädzie mäso a zalejeme rozšľahaným vajíčkom ....... dáme do rúry zapiecť na 40min. pri 200°C a sledujeme..... ak je na vrchu spravená krusta, tak je to hotové ....môžeme podávať





Plnená cuketa

2. fáza

suroviny:

4 cukety, 200g hovädzieho mäsa , 1vajíčko, strúhanka s dukanovského chleba, cesnak, soľ, čierne mleté korenie, syr pierko, alebo ďumbier light, 1PL pretlaku

postup:

cuketu si vydľabeme, všetky suroviny na fašírku zamiešame a vložíme do cukety ...vložíme do horúcej rúry a pečieme pri 180°C asi tak 40min.



dobrú chuť


recepty podľa suroviny | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014