pár rád, aby sa to podarilo
bielka musíte ušľahať pevne, aby nadvihli cesto.. bielková pena musí byť tuhá a lesklá a po obrátení misky musí držať na dne
do bielok vždy dajte štipku soli, bielka sú pevnejšie a krásne sa vyšľahajú
všetky suroviny musíte mať rovnakej teploty (vajíčka, mlieko, voda)
nikdy nevymazávajte plech..ani boky. .......treba používať papier na pečenie. ....keď formu vymastíte cesto sa vám pri krajoch nebude dvíhať,a v strede sa urobí veľká bublina
ak používate kvalitné silikónové formy, nevymazávajte olejom
piškóta vám lepšie narastie ak do cesta pridáte pár kvapiek citrónovej šťavy, alebo malú lyžičku octu a 1-2 lyžice vody.
ďalšia dôležitá rada.. rúra musí byť predhriata a hneď ako cesto vymiešate šup s ním do rúry.. žiadne zapínanie rúry už keď je cesto na plechu
nepečte pri vysokej teplote, kraje vám zhoria a stred bude surový
Ako postupovať, aby sa vám halušky nerozvarili
dúfam, že sa vám už ani po týchto radách nerozvaria
zarobiť cesto považovanej hustoty
nechať aspoň 20min. odstáť OO (ovsené otruby) napučia a so škrobom sa spoja :-)
vkladať cesto do horúcej vody, ale nie aby vrela (bublinkovala)
po vložení halušiek do vody nemiešať !!!!!! a ani počas varenia sú moc krehké
Niekoľko dobrých rád a pravidiel pri používaní korenia:
Skôr ako použijete celé korenie, najmä také, ktoré nakúpite vo väčšom množstve, preberte a odstráňte všetky stonky a nečistoty.
Všetky korenia nechávajte v dobre uzavretých nádobách alebo koreničkách na studenom a suchom mieste mimo dosahu slnečného svetla.
Mnoho receptov vyžaduje mleté korenia. Radšej než kupované práškové korenie, ktoré skoro stratia svoju chuť a vôňu, je vždy lepšie kúpiť korenia celé a pomlieť si ich, keď je potreba. V Indii sa používajú mlecie kamene, ale dobre sa na to hodí aj hmoždiar alebo elektrický mlynček. Vôňa a chuť čerstvo pomletého korenia je s kupovaným neporovnateľná.
Vyhnite sa obchodne vyrobenému karí a podobným koreniam. Tieto kupované zmesi karí, často zhotovené z korenia horšej akosti, dávajú vašej kuchyni nudnú jednotvárnosť. V Indii sú prakticky neznáme. Je ďaleko lepšie namiešať si svoje vlastné čerstvé zmesi korenia.
V recepte je občas požadovaná masalová pasta*. Môžete ju pripraviť tak, že spoločne nameliete predpísané druhy korenia a v mažiari ich potom paličkou rozotreté s niekoľkými kvapkami vody. Pastu potom môžete vypražiť asi minútu v ghí* alebo oleji, aby pustila svoju charakteristickú vôňu pred tým ako ju zmiešate s ostatnými prísadami
Skôr než začnete variť, prečítajte si pozorne recept a korenia, ktoré budete používať, si dopredu pripravte blízko variča. Neskôr vám nemusí zostať čas na to, aby ste prerušovali varenie a zháňali korenie a všetko sa vám môže medzitým spáliť.
Občas môžete jedno korenie nahradiť iným, ak nemáte potrebné. Korenie, ktoré nie je dostupné, môžete často aj vynechať a jedlo bude aj tak znamenité. Recepty uvádzajú niektoré možné náhrady alebo vynechania. Taktiež vám pomôže skúsenosť.
Aj keď sú sušené bylinky často takmer dva krát chuťovo a aromatický výraznejšie ako čerstvé, používajte radšej čerstvé bylinky.
Zdroj: http://www.liecenie.info/liecive-koreniny/
Rady v kuchyni
pár vychytáviek
vajcia pri varení nepraskunú, keď ich na tupom konci prepichnete tenkou ihlou, alebo pridáte do vriacej vody troška octu
pri príprave praženice solte až na konci, pretože soľ spôsobuje tuhosť vajec
čerstvosť vajíčok zistíte tak, že ich ponoríte do 2dl vody, v ktorej vložíte 50g soli, a ak vajíčko klesne tak je čerstvé ak nie má viac ako 14dní
kakao, ktoré používate do koláčikov bude tmavšie, ak ho zalejete horúcim mliekom
aby sa vám palacinky neprilepovali o panvicu,. pred pečením potrite panvicu rozkrojeným surovým zemiakom
palacinky sa ešte neprilepia ak ich budete robiť na veľmi rozpálenej teflónovej panvici
citróny nedávajte do chladničky, pretože v chladničke strácajú vôňu a a vyschnú.....prospeje im chladnejšie a vetrané miesto
z citróna dostanete viac šťavy tak, ze ho pritlačenou dlaňou pogúľate poriadne po stole
prekrojený citrón uchováte tak, že ho rozkrojenou časťou položíte na tanier a vložíte do chladničky (2-3dni)
raz za čas potrebujete, len pár kvapiek citronovej šťavy tak nerozkrajujte citrón na polovičku, ale stačí ak špáradlom vytvoríte malú dierku, vytlačíte toľko šťavy koľko potrebujete a citrón v chladničke vydrží potom dlhšie ako rozkrojený
citrónovú kôru si môžete vyrobiť do zásoby a to tak, že si ju nastrúhate na strúhadle, necháte poriadne vysušiť na papieri a vložíte do sklenenej nádoby a uskladníte na tmavom a chladnom mieste
v našom prípade orechy nahradíte do koláčov našou osmaženou strúhankou
čilli papričky pomáhajú nie len na chudnutie, ale pomáhaju ľudom s poruchami spánku a ochraňuje srdiečko
ak vám petržlenová vňať zvädne, namočte ju do studenej vody a pridajte pár kvapiek octu
ak budete zavárať uhorky (nakladačky), každú jednu prepichnite 3x špáradlom, nezostanú v nútri duté
špenát vám ostane zelený, ak ho pri varení neprikryjete a podávate hneď po uvarení
sušené hríby treba namočiť na 20min. do studenej vody, aby boli mäkké
ak chcete, aby vám šampiňóny ostali biele, pokvapkajte ich citrónom
ak chcete mať peknú farbu vývaru, pridajte do necho uvarené šupky z rajčín
ak chcete, aby mäso malo cibuľovú chuť a nechcete pridať kúsky cibule, stačí cibuľu pokrájať na malé kúsky a pretlačiť v lise na cesnak
kuracie mäso bude šťavnatejšie, ak ho pred úpravou pokvapkáte citrónovou šťavou
párky sa vám nerozvaria, ak ich pred varením vložíte do horúcej vody na 20min.
pečené mäso bude mať krajšiu farbu, ak pridáme 1PL mlieka
zeleniná polievka bude krásne zafarbená, ak na troške olivového oleja opražíte na jemno nastrúhanú mrkvu
ak pečiete chlieb doma v rúre pred pečením ho potrite slanou vodou, bude mať ešte viac chrumkavú kôrku
rôzne bylinky uskladníte tak, že si ich nakrájate a vložíte do nádob na ľad, pridáte vodu a dáte zamraziť
jarnú cibuľku alebo pažítku si môžete nakrájať na menšie časti, vložíte do 0,5l pet flaše a vložíte do mrazaku ..už len postupne vyberáte, koľko potrebujete
ak vám tvrdý syr uschne stačí, ak ho na pár min. ponoríte do mlieka
tvrdý syr sa vám bude lepšie strúhať ak ho na pár min. vložíte do mrazaku
tvrdý syr vám nesplesnivie, ak v jeho blízkosti budete mať hrubú soľ, alebo kockový cukor
keď udenáča pred jedením vložíte na 10min. do vyhriatej rúry a pečiete pri 70°C zvýrazní sa jeho chuť a vôňa
šupiny z ryby odstránite ľahšie, ak ju ponoríte do teplej vody do ktorej ste pridali troška octa
karfiól si zachová krásnu farbu, ak do vody pridáte troška mlieka, alebo citrónovú šťavu a surový zemiak nám pomôže, aby pri varení karfiól nezapáchal
baklažán vždy pred úpravou treba osoliť a tekutinu odstrániť papierovými servítkami ...nebude horký
horkú chuť čakanky zmiernite, ak ju na 15min. namočíte do osolenje vody
krájač na vajíčka nemusí slúžíť, len na krájanie vajíčok, ale aj na rôznu zeleninu ako je uvarená mrkva, alebo šampiňóny
kalný vývar vznikne rýchlim varením, ale dá sa odstrániť, ak do vývaru vlejete rozšľahaný bielok a na niekoľko minút ho necháte povariť....bielok sa zrazí, nasaje kal a sitkom ho vyberiete
mastnotu vývaru odstraníte tak, že ho necháte vychladnúť a mastnotu odstránite
mäso nikdy nedávajte do chladničky zabalené do igelitu, vždy ho dajte do porcelánovej misky a zakryte alobalom
ak je hovädzie mäso staršie, varte ho s anitkorovou lyžičkou, mäso zmäkne (nevyskúšala som toto veru)
staršiu sliepku pred varením namočte na niekoľko hodín do octovej vody, zmäkne
ak pečiete fašírku v celku potrite ju pred pečením bielkom, nepopraská
hydinové rezne budú chutnejšie, ak ich pokvapkáte pred úpravou citrónovou šťavou
zapečené mäso ak nemá chrumkavú kôrku, treba ho potrieť slanou vodou a dať zapiecť ešte na pár min.
vysmážané mäso nenasiakne tukom, ak ho po trojobale namočíte ešte do rozšľahaných bielkov
pečienky pred úpravou namočte do mlieka, odstránite tým horké látky
nikdy neumývajte hydinu a iné mäso, ak ho hneď nejdete tepeľne spracovať
zverina bude jemnejšia, ak ju budete pripravovať na červenom víne
medovníčky budú vždy mäkučké, keď k nim do misky pridáte čerstvý chlieb a na poly prekrojené jabĺčko
Takto si pripravíte najlepšie vyprážané mäsko:
aj keď v DD sa nevypráža toľko a na tak veľa oleji sú to dobré rady, ktoré môžeme použiť
1. Vyprážame iba kvalitné mäso, ktoré je vhodné na prípravu minútok.
2. Mäso pred obaľovaním podľa potreby narežeme na okrajoch, aby sa neskrúcalo, a naklepeme, aby bolo krehké. Naklepávame ho radšej na plastovej doštičke (alebo drevenú doštičku navlhčíme), prípadne vo fólii, aby šťava z mäsa nevsiakla do doštičky.
3. Aby sa tuk na vyprážanie neprepaľoval a nepraskal, vložíme doň 2 - 3 kolieska mrkvy. Ak mäso vyprážame v panvici s menším množstvom tuku, mäso prudko opražíme z jednej strany, potom z druhej a napokon pri nižšej teplote dopražíme.
4. Ideálne je vyprážanie vo väčšom množstve tuku (francúzsky spôsob), pri ktorom sa mäso vypráža naraz z oboch strán. Na tento spôsob sa najčastejšie používajú fritézy.
5. Do vajec na obaľovanie môžeme pridať nielen trochu mlieka (asi 2 PL), ale aj piva, Obal tak bude ľahší a bude obsahovať o niečo menej chlesterolu. Vajcia môžeme nahradiť aj napríklad citrónovou šťavou. Mäso skrehne, bude diétnejšie a zároveň bude mať pikantnejšiu chuť.
6. Pred vyprážaním by sme mali strúhanku z mäsa trochu oklepať, aby neodpadávala do tuku a neprepaľovala sa. Správnu teplotu tuku na vyprážanie zistíme jednoducho – do tuku ponoríme koniec špajdle alebo doň hodíme kúsok tvrdého pečiva. Keď zašumí, má správnu teplotu (pečivo však musíme vybrať, aby sa tuk neprepaľoval).
7. Vyprážané mäso necháme dobre odkvapkať a potom nadbytočný tuk odstránime pomocou papierových utierok.
zdroj: http://casprezeny.azet.sk/clanok/112267/ked-zhresit-tak-s-tymi-naj-reznami-7-super-rad-s-ktorymi-sa-stanete-reznovou-profickou.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=crosspost&utm_campaign=fbdobruchut
Komentáre