Recepty

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Výroba tofu

nezdá sa, ale fakt jednoduché

Domáce tofu

1. fáza

suroviny:

100g sójových bôbov, 1čL nagari, plátno (alebo plienku),

postup:

1, robila som to na skúšku, tak som použila iba 100g bôbov

  

2, bôby nasypeme do misky, zalejeme vodou a necháme 24 hoín napučať v chladničke ... po 24 hodinách odstátu vodu vylejeme, nalejeme do misky deci čistej vody a tyčovým mixérom mixujeme na hladkú kašu

  

3, do hrnca dáme 0,5L vody, necháme zovrieť a prilejeme bôbovú kašu ....... varíme a zároveň zberáme penu, ktorá sa nám na povrchu tvorí ..... po takých 10 minútach varenia odstavíme z ohňa a necháme 10 minút odpočívať a potom znova privedieme do varu .... po zovretí odstavíme, zlejeme cez pripravenú plienku, pod ktorou je pripravený hrniec (tam zhromaždíme sójové mlieko, ktoré budeme potrebovať na ďalšie spracovanie)

  

4, v plienke nám ostane hmota, ktorá sa volá sójová drť OKARA (tá sa používa na výrobu fašírok)

   

5, zliate sójové mlieko nalejeme naspäť do hrnca a zohrejeme ... nigari vložíme do pohára, pridáme 1PL vody a okrúhlymi pohybmi rozpustíme (ide to rýchlo) ... postupne nalievame do zohriateho sójového mlieka a dôkladne miešame .... ak sa začne mlieko zrážať, už nigari pridávať nemusíte

  

6, odstavíme z ohňa a necháme 10 minút odstáť ... po 10 minútach precedíme cez plienku, zaťažíme, necháme odkvapkať asi takú 1 hodinu .... tofu je na svete

  

7, ja som chcela mať tofu v tvare srdiečka, tak som to po dôkladnom odkvapkaní dala do formy a ešte zaťažila

  

8, nagari sa dá veľmi jednoducho nahradiť balzamikovým octom a citrónovou šťavou to na 1kg bôbov 4lyžice citrónovej šťavy a lyžica balzamikového octu

 

ČO STE NEVEDELI O TOFU A SÓJOVÝCH VÝROBKOCH

    Prvé tofu vyrobili v Číne pred 2000 rokmi.

    Tofu má málo kalórií, veľa železa a žiaden cholesterol.

    Každá tablička tofu prejde rukami pracovníkov závodu 7-krát, kým ho pustia do predaja.

    Slovenské tofu sa vyrába zo slovenskej sóje pochádzajúcej z Košíc.

    Okara, ktorá vznikne ako odpad pri varení sóje, hoci je bohatá na bielkovinu i vápnik, sa používa ako krmivo pre dobytok.

    Do výroby sójových nátierok vstupuje, ako zdroj bielkovín, takmer do všetkých aj tofu.

    Najobľúbenejšou nátierkou je francúzska, potom mexická a škvarková.

    Vo svete sa vyrábajú aj mandľové, arašidové a sezamové tofu.


Viete, čo je TOFU?

Veľmi zjednodušene sa dá povedať, že tofu je sójový syr či tvaroh.

Tofu sa vyrába podobne ako syr s tým rozdielom, že sa ako základná surovina vezme sójové mlieko, respektíve sójový nápoj získaný zo sójových bôbov, ktorý sa vyzráža rôznymi syridlami (pomocou morskej soli nigari alebo sadry) a sójová bielkovina sa nechá zraziť. Tofu je teda ryža rastlinného pôvodu, a preto je toľko vyhľadávané predovšetkým ľuďmi, ktorí mäso či živočíšnu stravu nejedia alebo ľuďmi, ktorí sa chcú stravovať zdravo.

NIEČO Z HISTÓRIE

Sója pochádza z Ázie a podľa čínskej tradície patrili sójové bôby medzi päť posvätných čínskych plodín už za cisára Šeng-Nunga, ktorý sa o nich ich zmieňuje vo svojom rukopise z r. 2 838 pred n. l. Iní historici posúvajú vstup sóje na scénu o niečo neskôr, od r. 300 pred Kr. je však sója spoločne s prosom v starých čínskych písomnostiach opakovane spomínaná ako hlavná poľnohospodárska plodina v severnej Číne.

Už starovekí Číňania dokázali vymyslieť obdivuhodné množstvo sójových jedál, okrem iného vytláčali z namočených bôbov tekutinu, ktorú používali ako alternatívu k čaju a používali ju aj dojčiace matky na podporu tvorby mlieka. Do Európy sa potom sója dostala okolo 16. storočia a následne aj do USA. Tofu sa v Ázii nazýva aj "mäso bez kostí".

TOFU VÝROBKY


Dnes už zoženieme mnoho príchutí tofu: natural – prírodné, neochutené, údené, špeciálnou technológiou vyúdené tofu natural, cesnakové, marinované, smažené, korenené, bylinkové...

Predávajú sa aj rôzne salámy, karbonátky, nátierky alebo párky.

VÝŽIVOVÉ HODNOTY

Vynikajúcou vlastnosťou tofu, ktorú si všetci cenia, je jeho úžasná schopnosť preberať chute v pokrmoch a predovšetkým jeho vysoký obsah bielkovín. Preto je veľmi vhodné aj pre diétny plán KetoDiet, a to hneď od 2. kroku. Tieto sójové bielkoviny sú na rozdiel od ostatných strukovín veľmi dobre stráviteľné. Preto sa často o tofu hovorí aj ako o náhrade mäsa.

Čo je však potrebné uviesť, je, že aj keď sójová bielkovina obsahuje veľké množstvo bielkovín, ktoré majú vhodné aminokyselinové zloženie s vysokým podielom esenciálnych aminokyselín, je chudobná na aminokyseliny síry (ktoré sú napríklad vo vajci).

Výhoda tofu je takisto v tom, že neobsahuje nasýtené mastné kyseliny a cholesterol ako živočíšne mäso. A tak je pre zdravie omnoho vhodnejšie. Naopak, obsahuje prospešné nenasýtené mastné kyseliny a vlákninu. V tofu sa takisto ukrývajú vitamíny skupiny B a minerálne látky, ako je vápnik, železo a horčík. Sója ďalej obsahuje veľmi diskutované fytoestrogény, ktoré majú schopnosť upravovať hormonálnu nerovnováhu u ľudí.

U žien sa podieľa na znížení rizika – napr. rakoviny prsníka, znižuje vedľajšie prejavy prechodu u žien či slúži ako prevencia pred osteoporózou. Prírodné tofu obsahuje v 100 gramoch (približne):

    energetická hodnota: 471 kJ/112 kcal,
    - bielkoviny: 15,5 g,
    - tuky: 2,4 g,
    - sacharidy: 6,9 g.

KDE A AKO SA DÁ TOFU VYUŽIŤ


Príprava tofu je nenáročná a rýchla, čo isto ocení každý kuchár. Mäkké tofu (ktoré u nás stále nie je príliš bežné) sa hodí na výrobu zálievok, omáčok, zmrzlín a koláčov. Pevné tofu môžeme nakladať, opekať na tuku, grilovať, údiť, piecť. Údené tofu je určené aj na priamu konzumáciu, ostatné stačí iba napariť.

Prírodné tofu napríklad marinujeme v najrôznejších nálevoch (napr. 2 lyžice sójovej omáčky, 2 lyžice citrónovej šťavy, 3 rozotrené strúčiky cesnaku, 1 lyžica oleja a horčice) asi 15 minút nakrájané na plátky alebo kocôčky, alebo ho povaríme vo vývare zo zeleniny dochutenom sójovou omáčkou. Pokiaľ použijeme ochutené tofu, nemusíme ho už marinovať ani variť.

https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/viete-co-je-tofu/

výroba potravín | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014