Recepty

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zapečená zelenina

slaný patizónový koláč, pastiersky koláč, zapečená brokolica, zapečený zeleninový špíz, francúzke zemiaky bez zemiakov, patizónové lazane. plnené šampiňóny
Slaný patizónový koláč

2. fáza

Na slaný koláč potrebujeme:

1malý patizón, 2vajíčka, soľ, 2čL majoránky, chilli, 2PL škrobu, kuraciu šunku, alebo kvalitné párky (čo najviac % mäsa)

Na šalát potrebujeme:

rukola, rajčiny cherry, uhorka, sušené paradajky, troška octu, olivového oleja, soľ.

Postup:

Patizón si nastrúhame, alebo pomelieme. Pridáme vajíčka, soľ, rozdrvenú majoránku, chilli (ak máte radi štipľavé), škrob, nakrájanú kuraciu šunku na kocky,  alebo párky na kolieska a všetko dobre premiešame. Vložíme do zapekacej nádoby, alebo do silikónových nádob na mafiny a dáme do rúry piecť na 30min. na 180°C. Vyberieme a môžeme podávať so šalátom, ktorý si zmiešame a ochutíme. Môžeme podávať aj s grilovaným patizónom čo je na fotkách.

  

Rada: pred použitím patizónu ho treba nakrájať a osoliť a nechať chvíľku postáť a osušiť papierovou utierkou. Pustí vodu a nebudete mať koláč vodnatý......patizón môžete nahradiť tekvicou, cuketou....




Pastiersky koláč


2. fáza


suroviny:

400g kuracieho mäsa, 1veľká cibuľa, , 1zelená paprika, 1PL olivového oleja, 1PL prepasírovaných paradajok, 100g syru pierko, kleopatra alebo ďumbier light (aký máte), soľ, štipku čierneho mletého korenia, 1PL škrobu, 300g tekvice hokkaido, 2 vajíčka,

postup:

1, kuracie mäso si pomelieme (môžeme použiť kuracie stehná, alebo kuracie prsia, je na vás čo máte radi ), cibuľu si nakrájame na kocky a dáme opiecť do hneda na troške olivového oleja 

        

2, do opečenej cibule,  pridáme pomleté kuracie mäso a na kocky nakrájanú zelenú papriku, podusíme a pridáme  paradajky, okoreníme, osolíme a podlejeme troškou vody (nie veľa)

        

3, varíme pokiaľ nieje všetko podusené a mäkké, dáme preč z ohňa a necháme vychladnúť .......do vychladnutej zmesi pridáme 2žĺtka a poriadne rozmiešame (bielka si necháme odložené na ďalšie spracovanie )

        

4, tekvicu hokkaido si nakrájame na menšie kúsky a dáme variť, po uvarení rozmixujeme a dáme na panvičku, osolíme, okoreníme a zahustíme škrobom rozmiešaný v troške mlieka (aby, sme tekvicovú zmes mali hustejšiu ), pridáme nastrúhaný syr a za stáleho miešania ho necháme v kaši rozpustiť

         

5, mäsovú zmes vložíme do zapekacej nádoby 20x30 a pridáme na ňu tekvicovú zmes a dáme zapiecť na 35min. pri 160°C

         

6, bielka si vyšľaháme na tuhý sneh ( ja som dala tie dve bielka, ale keď, by ste to chceli mať vyššie, treba dať ešte dve bielka) .......po upečení koláča vyberieme zapekaciu misku z rúry a na vrch koláča rozotrieme vyšľahané bielka a dáme znova na pár minút zapiecť (aby, vrch bielkov troška zhnedol)

         

7, môžeme podávať



Zapečená brokolica


2. fáza

suroviny:

4 ružičky uvarenej brokolice, 2PL údeného nastrúhaného tofu, 1celé vajíčko, 2ks šampiňónov pokrájaných na kocky, čierne mleté korenie, 1 PL škrobu, polovičku šálky 10% smotany, alebo nahradíme nízkotučným jogurtom zriedeným s mliekom, 100g údeného morčacieho prsíčka (alebo údeného stehna z lidlu -morčacie prsia sa prestali v lidli  predávať :-(



postup:


1, údenú morčacinu (stehná) nakrájame na menšie kocky , šampiňóny na plátky, tofu nastrúhame  na väčšom strúhadle a uvarený karfiol, alebo brokolicu jemne rozmačkáme a všetko spolu premiešame

2, polejeme vajíčkovou zmesou t.j. surové vajíčko, mleté čierne korenie, smotana 10%, alebo nízkotučný jogurt zmiešaný s mliekom  ......dáme piecť do malých zapekacích nádob, alebo do silikónových foriem pri 180°C

5, potom už len podávame




Zapečený zeleninový špíz

2. fáza

suroviny:

1 kuracie prsíčko, kúsok cukety, 1 malá cibuľa, 3ks šampiňónov, 1 párka s vysokým % mäsa, soľ, korenie grilovacie, OO (ovsené otruby) , 1vajíčko

postup:

1, kuracie prsíčko si nakrájame na kocky a posypeme s grilovacím korením ( môžeme nahradiť mäsom zo stehna) , ostatné suroviny si tiež pokrájame na väčšie kúsky,  aby sa dali dobre napichovať



2, nakrájané kúsky napichujeme striedavo mäso, šampiňón, cibuľa, párka, cuketa a opakujeme do konca železnej ihlice,  alebo môžeme použiť  drevenú ihlicu ako pri ražničí ( ja som použila železné ihlice malé je to také chutnejšie a lepšie sa s tým manipuluje pri jedení


3, pripravíme si dve misky do jednej pridáme OO, a do druhej vyšľahané vajíčko ...........špíz vložíme a obalíme v OO a potom dáme do vajíčka NIE NAOPAK....uložíme na papier na pečenie a pečieme v rúre asi 20min. pri 180°C

4, krásne sa to prepečie a môžeme podávať

rada: môžete napichovať aj syr krásne sa roztečie, a dodá tomu výbornú chuť :-)

 

Francúzke zemiaky bez zemiakov

2. fáza

suroviny:


2 mladé cukety (nesmú mať v strede zrnká ), 2 uvarené vajíčka na tvrdo, 3 vajíčka surové, 1šálka 10% smotany (môžete nahradiť nízkotučným jogurtom a doliať nízkotučným mliekom), 5plátkov kuracej šunky z najviac % mäsa, soľ, korenie, 100g syr pierko, alebo ďumbier light , 2 strúčiky cesnaku

postup:

1, cuketu si nakrájame na kolieska a vystelieme s ňou spodok zapekacej nádoby..... ja som dala zapekaciu misku vo veľkosti 10x20 (silikónovú)

2, na nakrájané cukety navrstvíme na kocky nakrájanú kuraciu šunku, prikryjeme nakrájanou cuketou a pridáme na kolieska nakrájané uvarené vajíčka

 

3, ukončíme to nakrájanou cuketou na ktorú dáme na kocky nakrájaný syr pierko, alebo ďumbier light a polejeme vajíčkovou zmesou .......t,j, 2 surové vajíčka, soľ, korenie, cesnak, smotana ( alebo jogurt zmiešaný s troškou nízkotučného mlieka) 

 

4, zmes vylejeme na vrstvené suroviny v silikónovej nádobe  a dáme piecť na 45min.  pri 170°C... môžeme podávať

    


Patizónové lazane

2. fáza

suroviny na mäsovú plnku:

150g hovädzieho mäsa, 1cibuľa, 2PL paradajkového pretlaku, soľ, štipka mletého čierneho korenia

suroviny na syrový ,,bešamel":

120ml nízkotučného mlieka, 1PL kukuričného škrobu, 1PL syru ďumbier light

namiesto cestovín:

použijeme 0,5cm hrubé plátky pokrájaného patizóna, tekvice, alebo cukety

  

rada: plátky patizóna osolíme, necháme odstáť, aby nám pustili vodu, poutierame servítkami a až potom s nimi pracujeme (je to moc dôležité, lebo lazane by ste mali vodové!!!)

postup:

1, cibuľu si pokrájame na kocky a na troške vody necháme spariť, pridáme pomleté hovädzie mäso, pomiešame a pridáme paradajkový pretlak.....osolíme, okoreníme

2, ,,bešamel" pripravíme veľmi jednoducho....do hrnca nalejeme nízkotučné mlieko, pridáme škrob, syr ďumbier a za stáleho miešania kontrolujeme hustotu ....bešamel by sa mal pomaly liať

  

rada: ak máte ,,bešamel" hustý prilejte ešte troška mlieka

3, začíname vrstviť lazane, začíname mäsovou plnkou ......na dno zapekacej nádoby vložíme mäsovú plnku, na ňu poukladáme vysušené plátky patizónu

  

4, na poukladané plátky nalejeme bešamel, zas dáme mäsovú plnku a plátky patizónu...ukončíme to ,,bešamelom"

  

5, vložíme do vyhriatej rúry pečieme 30mi. pri 180°C ....dĺžka pečenia záleží aj od veľkosti nádoby v ktorej to pečiete ( ja som ju piekla v miske veľkosti 20x20cm)

6, môžeme podávať


 

Plnené šampiňóny

2. fáza

suroviny:

väčšie šampiňóny, 1 cibuľa, 2 vajíčka, čierne mleté korenie, soľ , troška pokrájanej šunky a môžete zapiecť tvrdý syr ďumbier light

postup:

šampiňóny si očistíme a odkrojíme nožičky...... na vode sparíme cibuľku, vložíme pokrájané nožičky šampiňónov,  osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť ......do vychladnutej zmesi zamiešame šunku a surové vajíčka ...do očistených hlavičiek  vložíme zmes a na vrch položíme troška syru (nemusí byť) a dáme zapiecť do rúry pri 180°C asi tak 25min .....

 

dobrú chuť


zapečené dobrotky | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014