Tekvicový džem
2. fáza
suroviny:
tekvica, sladidlo, aké používate, pár kvapiek citrónovej šťavy, agar-agar, pomarančovú arómu, pomarančové bolero
rada: ak niečo varíte, sladidlo musí byť vhodné na tepelné spracovanie !!!
postup:
1, tekvicu si očistíme a pokrájame na malé kocky, vložíme do hrnca a dáme variť ......keď sa tekvica chvíľku povarí, pridáme citrónovú šťavu, sladidlo
2, ak je tekvica uvarená a voda dostatočne odparená odstavíme z ohňa, tekvicu rozmixujeme a znova dáme na oheň..... pridáme agar-agar podľa návodu, chvíľku povaríme, odstavíme a ešte do horúcej rozmixovanej tekvice pridáme arómu a štipku pomarančového bolera...plníme do teplých zaváracích pohárov, zatvoríme a hneď pretočíme hore dnom, uložíme do teplej deky .......
Džem z cukety
2. fáza
suroviny:
1menšia cuketa, sladidlo aké používate, 1čL kyseliny citrónovej, pár kvapiek arómy akú máte doma, ja som dala pomarančovú, 1čL citrónovej kôry, agar-agar množstvo nepíšem dávate podľa objemu džemu
postup:
1, cuketa by mala byť mladučká, bez zrniek a tým pádom vám odpadáva čistenie, vyberanie zrniek a podobné veci :-) ..... cuketu si umyjeme a polovicu cukety nastrúhame na jemnom strúhadle a druhú polovicu na väčšom strúhadle......takto nakrájanú cuketu vložíme do hrnca, kde pridáme sladidlo a cuketu dusíme pár minút.....
2, nevarila som to dlho, lebo som nechcela z toho mať takú kašu......do udusenej cukety pridáme citrodeko, postrúhanú citrónovú kôru z chemicky neošetreného citróna a pár kvapiek pomarančovej esencie......na koniec pridáme agar-agar, chvíľku povaríme a hotovo naplníme do sklenených pohárov ........ja som robila iba na skúšku, takže som nemala toho veľa a hneď som ten džem aj minula na žemľovku
Rajčinový džem
2. fáza
suroviny:
3 veľké paradajky, sladidlo, aké používate, štipku škorice, vanilky, pár kvapiek citrónovej šťavy, agar-agar
postup:
1, paradajky si na vrchnej strane narežeme do kríža a dáme variť (odstránime týmto spôsobom šupu z rajčín)....ošúpané rajčiny pokrájame na malé kocky, vložíme do hrnca a pridáme sladidlo, škoricu, vanilku a citrónovú šťavu..varíme až sa nám rajčiny rozvaria
2, zmes rozmixujeme tyčovým mixérom, pridáme agar agar a ešte pár minút povaríme ...nalejeme do umytých, teplých zaváracích pohárov, uzatvoríme a necháme odpočívať zabalené v deke
dobrú chuť
Komentáre