Recepty

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zeleninové prílohy

Hranolky z kvaky a zeleru, karfiolová ryža, lečo, anglická zelenina, cuketové rezance, grilovaná cuketa a baklažán, šaláty, udusená zelenina
Hranolky z kvaky

2. fáza


suroviny:

kvaka, korenie na pečené zemiaky, soľ, olivový olej

postup:

1, kvaku si očistíme a nakrájame na hranolky

  

2, nakrájané hranolky vložíme na plech, posypeme korením, osolíme, troška pokvapkáme olivovým olejom a vodou...pečieme pri 180°C asi takých 25minút

rada: ak dáte hranolky piecť spoločne s pečeným kuraťom, tak nasiaknu jeho chuť a sú neskutočné dobré




Zelerové hranolky

2. fáza

suroviny:

zeler nakrájaný ako hranolky, soľ, grilovacie korenie

postup:


zeler očistíme a nakrájame ako hranolky, osolíme, okoreníme, dáme na papier na pečenie, vložíme do rúry na 30min. podľa toho ako hrubé ste ich nakrájali.

ani nezbadáte,  že je to zo zeleru to vám garantujem.... absolútne vynikajúce, musíte vyskúšať je to vynikajúca príloha k mäsku




Karfiolová ryža

2. fáza

suroviny:

karfiol, cibuľa, olivový olej, soľ

postup:

1, karfiol si nastrúhame na strúhadle na takú veľkosť, aby sa to podobalo na ryžu......cibuľu si nakrájame na malé kocky a na kvapke olivového oleja opečieme........do cibuľky pridáme karfiol a restujeme asi takých 10minút (treba to kontrolovať a miešať) .... okoreníme, osolíme a odstavíme z ohňa

  

2, takto pripravenú karfiolovú ryžu podávame s mäsom



Lečo s párkami

2. fáza

suroviny:

1 cibuľa, 3 veľké rajčiny, 5 zelených paprík, soľ, 2 párky

postup:

na troške vody speníme nakrájanú cibuľku, pridáme rajčiny a papriku necháme podusiť, aby to zmäklo.......... osolíme a po uvarení môžeme pridať párky, alebo rozšľahané vajíčko........( ja som dala iba párky )

pozor: párky používame, len hovädzie a kuracie a musia obsahovať co najviac % mäsa




Lečo zeleninové

2. fáza


suroviny:

1cibuľa, 3veľké rajčiny, 5zelených paprík, soľ,

postup:

na troške vody speníme nakrájanú cibuľku, pridáme rajčiny a papriku necháme podusiť, aby to zmäklo.......... osolíme, okoreníme a podávame s chlebíkom




Anglická zelenina

2.fáza

suroviny:

200g mrazenej zeleniny ( skladá sa z mrkvy, karfiolu, zeleru, fazuľky zelenej, brokolice). grilovacie korenie,

postup:

všetko spolu uvaríme, okoreníme a môžeme podávať




Cuketové rezance

2. fáza

suroviny:


1mladá cuketa ( taká čo nemá v strede jadierka ) , soľ

postup:

cuketu umyjeme nakrájame pozdĺž na tenké pláty asi 2mm a nakrájame ako rezance ....vložíme do vriacej slanej vody a varíme asi 5min. nie viac, aby sa vám nerozvarili



a môžeme podávať




Grilovaná cuketa

2. fáza

suroviny:

1mladučkú cuketu, soľ, olivový olej (1PL je povolená denná dávka)

postup:


cuketu nakrájame pozdĺž asi na 3milimetrové plátky (nešúpeme a stred nevykrajujeme!!! ) ukladáme na horúcu teflónovú panvicu a opekáme ju tak troška do hneda z oboch strán ............osolíme, dáme ju na pripravený tanier a pokvapkáme olivovým olejom, len trošička !!! (aby bola vláčna) ..........hotovo rýchle, dobré,  zdravé a jednoduché

vylepšenie:
na konci môžeme posypať, jemne pokrájanou petržlenovou vňaťou




Grilovaný baklažán ( postup ako pri grilovanej cukete)

2. fáza


suroviny:

baklažán nakrájaný na kolieska, troška olivového oleja, soľ a môžeme dať naň aj nakrájanú petržlenovú vňať

postup:


1, baklažán si nakrájame na kolieska, osolíme a necháme odpočinúť .....po 10min. baklažán pustí vodu, ktorú odstránime servítkami (stratí sa týmto horkosť)



2, kolieska na suchej teflónovej panvici opečieme z oboch strán, vyberieme a potrieme olivovým olejom, ktorý si môžeme zmiešať s nakrájanou petržlenovou vňaťou ....a môžeme podávať




Zeleninový šalát

2. fáza

suroviny:

rajčina, uhorka, červená cibuľa, paprika. ocot, korenie, soľ

postup:

všetko pokrájať na pásiky (slížiky), premiešať, pokvapkať octom, posypať korením, osoliť a dať vychladnúť

vylepšenie: na šalátik môžete nastrúhať tvrdý nízkotučný syr ďumbier light (denná dávka je 60g)



Kapustový šalát


2. fáza


suroviny:

hlávková biela kapusta, mrkva, soľ, ocot, čierne mleté korenie, voda, troška sladidla aké používate

postup:


kapustu si nakrájame na tenké slíže, osolíme a necháme odpočinúť asi hodinku dve,  aby kapusta zmäkla...........pridáme nakrájanú mrkvu na pásiky a zalejeme sladko kyslím nálevom, ktorý si zarobíme z vody octu  a sladidla
neviem sa ho dojesť je to fantázia ani sa to nezdá také niečo jednoduché fakt skúste



Hlávková kapusta


2. fáza

suroviny:

štvrťka hlávkovej kapusty,1 cibuľa, sladidlo aké používate, ocot, soľ, rasca, čierne mleté korenie, korenie celé , bobkový list, škrob kukuričný na zahustenie

postup:


1, nakrájame kapustu na pásiky, na vode si sparíme nakrájanú cibuľu, pridáme sladidlo asi tak 2čL, aby sa rozpustilo, pridáme nakrájanú kapustu, podusíme a pridáme koreniny t.j. bobkový list, rasca, korenie cele, korenie mleté, soľ a podlejeme vodou (asi tak 2šálky) postupne pridávame vodu nie naraz !

2, ak už máme kapustu spravenú a vodu vyparenú zahustíme škrobom rozmiešaný v troške vody (aby sa nám nespravili hrudky) zahustíme, odstavíme a podľa chuti dochutíme octom 

ja mám rada takú riedku vy si ju môžete spraviť hustejšiu........ podávame s grilovaným kuraťom a knedlíkom




Udusená zelenina

2. fáza

suroviny:

1cuketa, 1paprika, 2rajčiny, 1cibuľa, polovička baklažánu, polovičku uhorky,  tekvica, mleté čierne korenie, červená mletá paprika, vegeta, ak máte radi štipľavé dajte trošku chilli.

postup:

všetku zeleninu pokrájame na väčšie kocky .....cibuľu si nakrájame nadrobno a na troške vody sparíme..... pridáme červenú mletú papriku a pridáme nakrájanú zeleninu........ necháme dusiť do mäkka ( ako keď sa robí lečo) je to skvelé aj teplé ale aj studené

rada: ak spravíte toho veľa kľudne dajte do mrazničky......... rýchla a dobrá príloha k mäsu



dobrú chuť


dukanovske prílohy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014