Knedlík od prababičky (BOTKIN KNEDLÍK)
2. fáza
suroviny:
1dávka upečeného chleba, 1 cibuľa, 1 vajíčko, 1PL škrobu, soľ, petržlenová vňať, troška cesnaku, troška mlieka asi 100ml (pól šálky)
1dávka upečeného chleba sa myslí, aby ste pripravili chlieb s názvom chrumkavý chlieb
http://janakozmalova.blog.sk/detail-chlebiky.html?a=c92c746c7409cbd8e3009c4f9a066e05
postup:
1, vajíčka si rozdelíme do dvoch misiek, bielka si vyšľaháme na tuhý sneh
2, žĺtka zmiešame s pokrájaným chlebom nakrájaný na kocky, (čo najmenšie, aby to dobre nasiaklo) , do zmesi pridáme soľ, nakrájanú petržlenovú vňať, troška pretlačeného cesnaku, cibuľku, ktorú sme si upražili na kvapke olivového oleja , v mlieku rozmiešame škrob a vlejeme do zmesi
3, zmes premiešame a necháme asi 10min. odstáť, aby sa to nasiaklo a pridáme vyšľahaný sneh z bielkov..........vložíme do mikroténového sáčku a varíme vo vriacej vode asi 30min. aj viac podľa veľkosti knedlíka..... táto konkrétna dávka sa varila 45min. ( ak ju budete variť dlhšie nič sa nemôže stať) prikryjeme pokrievkou a varíme
4, vyberieme, necháme odstáť, necháme ju odpočinúť a nerozbaľujeme ju !!! až keď vychladne (môže sa stať, že by sa mohla rozpadnúť)
rada: nekrájame za horúca, lebo je ešte taká mokrá a môže sa potrhať!!
5, podávate s čím len chcete :-)
Knedlík tvarohový
2. fáza
suroviny:
4PL nízkotučného hrudkového tvarohu, 1 vajíčko, 1PL OO (ovsených otrúb), 1PL škrobu, štipka PDP (prášok do pečiva), soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať
postup:
1, všetky suroviny spolu zamiešame a ako pri prababičkinom knedlíku zamiešané suroviny, vložíme do mikroténového sáčku.....poriadne uviažeme obe strany sáčku, aby nám knedlík nevytiekol, vložíme do vriacej vody prikryjeme pokrievkou a varíme asi 20min. vyberieme z horúcej vody a necháme v sáčku vychladnúť
2, odstránime sáčok a knedlík pokrájame....
Knedlík z mikrovlnky
2.fáza
suroviny:
2PL OO( ovsených otrúb), 1PL PO (pšeničných otrúb), 1PL škrobu, štipka soli, 1čL PDP (prášku do pečiva) 1vajíčko, 1PL jogurtu
postup:
všetko spolu zamiešať ......dať do sklenenej nádoby ktorú naplníme do polovice a na 3min. vložíme do mikrovlnky
rada: nenechávať v mikrovlnke moc dlho stvrdne to na kameň !!!!,.........každý má iný druh mikrovlnky tak treba skúšať .........ja mam tú najjednoduchšiu, tak tam nemám ani výkon tak nemôžem ani napísať :-)Knedlík pečený v rúre
1. fáza
suroviny:
2 vajcia, soľ, droždie, 2PL OO (ovsených otrúb), bylinky
postup:
vyšľaháme bielka z 2 vajec na tuhý sneh /pridáme štipku soli,/, v poháriku si rozmiešame 2 žĺtka, 1/2 droždia, 2PL OO, a môžeme pridať aj nejaké bylinky napr. pažítku....opatrne zmes zamiešame do vyšľahaných bielkov, aby nám pena nesplaskla, premiešame len pár krát...Cesto si nalejeme do silikónových formičiek ...nalejeme tak cca do polovice formičky, lebo sa cesto zdvihne ..pečieme na 150°C asi tak 10min. podľa veľkosti formičky treba to kontrolovať
rada: po vybratí z rúry necháme vychladnúť vo formičkách
Kysnutý knedlík
1. fáza
1 vajíčko, polovičku kocky droždia, 4PL OO (ovsených otrúb), štipka soli, 3PL mlieka nízkotučného
postup:
1,celé vajíčko si zmiešame s OO, osolíme a pridáme spravený kvások a zamiešame.......... necháme odpočinúť tak asi na 30min. mlieko dávajte opatrne, aby ste nemali cesto moc riedke ......
2, potom pokračujeme, ako keď sa robia parené buchty .......t.j. do hrnca nalejeme asi pol hrnčeka vody, necháme zovrieť a dáme na dno hrnca pomôcku na knedle .........hotové cesto tam vložíme a dáme pokrievku...... asi tak na 15min. necháme, aby sa knedlík sparil ak je cesta viac tak aj doba bude dlhšia na parenie ...........môžete použiť aj utierku, keby ste mali cesto troška riedke .........to nevadí nieje to chyba ak je cesto redšie spraví sa to a knedlík bude o to nadýchanejší
3, vytiahneme a nakrájame
Knedlík cottage
1. fáza
suroviny:
1vajíčko, 2PLcottage cheese nízkotučný, 2PL OO (ovsených otrúb), 1/2 čL PDP (prášku do pečiva ), 1PL nízkotučného mlieka
postup:
1, všetky suroviny spolu zmiešame a vložíme do hlbšej misky (pozor zväčší to objem), dáme do mikrovlnky asi tak na 3min. nie viac !!!!!!!!! (lebo to bude moc suché) vytiahneme, obrátime knedlík na druhú stranu a asi na 30sekúnd dáme do mikrovlnky opäť.
2, miska je horúca tak dávajte veľký pozor, aby ste sa nepopálili
Knedlík z údeného tofu
2. fáza
suroviny:
polovička údeného tofu (môžeme kľudne použiť aj neúdené tofu), 1bielok, 1PL cottage cheese nízkotučný, 1čL PDP (prášku do pečiva),
postup:
všetko spolu zmiešame, dáme do sklenenej misky a vložíme do mikrovlnky na 3min........... vyberieme, otočíme knedlík na opačnú stranu a pustíme zas na 30 sekúnd.
je to veľmi rýchle a chutné
Knedlík z kvaky
2. fáza
suroviny:
pyré z kvaky, 1 PL psyllia, 1PL proteínu, 1 žĺtko, (bielko pridávame postupne, aby ste to nemali riedke), petržlenová vňať, soľ
postup:
1, všetky suroviny zmiešame spolu
rada: bielko vyšľahajte na tuhý sneh a jemne zapracujte do zmesi, knedľa bude viac nadýchaná
2, zmes vložíme do sáčku a varíme pod pokrievkou 15minút (záleží od veľkosti knedle)
3, knedľu pokrájame na kolieska a môžeme podávať
dobrú chuť
Komentáre