Znojemský guláš
2. fáza
suroviny:
200g hovädzieho mäsa ( použila som roštenku, ale môže sa to kľudne aj zo zadného), 1cibuľa, zavárané 4 uhorky, čierne mleté korenie, soľ, 2PLškrobu
postup:
na vode si udusíme cibuľu môže sa aj na kvapke oleja, pridáme mäso nakrájané na kocky .......pridáme korenie a soľ môže sa aj vegeta....povaríme asi 45min. podľa toho, aké je mäso mäkké...keď už zmäkne, tak pridáme pokrájané zavárané uhorky, nie veľa také 4kúsky, povaríme asi 15min. aby boli mäkké a potom zahustíme škrobom (nemusíme, ak dáme dostatočné množstvo cibule a stačí nám to) ...
rada: škrob vždy treba rozmiešať v troške vody alebo mlieka, aby sa vám nespravili hrčky
Maďarský guláš
2.fáza
suroviny:
200g hovädzieho mäsa, štipku soli, mletého čierneho korenia, 1veľká cibuľa, mletá červená paprika, 2 olúpané rajčiny, zelená paprika, 2PL rajčinového pretlaku. chilli
postup:
1, cibuľu si nakrájame na kocky a na troške vode sparíme, pridáme červenú mletú papriku, na kocky pokrájané hovädzie mäso, podusíme, pridáme nakrájanú papriku a olúpané rajčiny......... osolíme, okoreníme, podlejeme vodou, pridáme pretlak, chilli a robíme pokiaľ sa mäso neuvarí........po uvarení mäsa, necháme čo najviac vypariť vodu, aby sme to mali dostatočne husté a nemuseli zahusťovať..... podávame s kysnutou knedľou
Kurací guláš s tekvicou
2. fáza
suroviny:
200g kuracích pŕs, alebo kuracích vykostených stehien, tekvica, soľ, čierne mleté korenie, 1 veľká cibuľa, červená mletá paprika, 1 feferónka, 1 olúpaná rajčina postup:
cibuľu si nakrájame na kocky a na vode sparíme, pridáme červenú mletú papriku a na kocky pokrájané kuracie mäso .....podusíme, osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a robíme pokiaľ sa kuracie mäso neuvarí........po uvarení mäsa, pridáme feferónku, na kocky nakrájanú tekvicu a chvíľu povaríme (tekvica sa rýchlo rozvarí, tak preto ju dávame neskoršie do gulášu) ..........necháme čo najviac vypariť vodu, aby sme to mali dostatočne husté a nemuseli zahusťovať, ale ak sa vám to zdá moc riedke, zahustíte škrobom
Cuketový guláš
2. fáza
suroviny:
1 veľkú cuketu na guláš a 10cm kúsok na zahustenie, 1 cibuľa, 1 zelená paprika, 2 rajčiny, červená mletá paprika, soľ, mleté čierne korenie, rasca, majoránka, olivový olej, troška pretlaku, na ochutenie troška leča
postup:
1, cuketu si očistíme, vyberieme zo stredu jadierka a pokrájame na veľké kocky......cibuľu si pokrájame na menšie kocky a na troške olivového oleja opečieme do zlastista, pridáme červenú mletú papriku, na pásiky nakrájanú zelenú papriku, olúpané rajčiny, na kocky nakrájanú cuketu..........podlejeme vodou, osolíme, okoreníme, pridáme na jemno nakrájanú cuketu a varíme veľmi krátko, lebo cuketa je veľmi rýchlo uvarená (asi tak 15minút)
2, na ochutenie pridáme rascu, majoránku a zavárané lečo (asi tak 2PL)
Segedínsky guláš
2. fáza
suroviny:
1cibuľa, 200g kyslej kapusty, 200g kuracieho mäsa (môžete použiť kuracie stehná) , čierne mleté korenie, vegeta, rasca celá, červená mletá paprika, sladidlo (aké používate), 1PL škrobu, mlieko asi tak 4PL..
postup:
1, na vode si sparíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mletú červenú papriku, pomiešame a pridáme na kocky nakrájané kuracie stehná
2, okoreníme, pridáme troška vegety a pridáme pokrájanú kyslú kapustu (môžeme podliať troškou vody).........povaríme ďalších 20min. aby kapusta bola uvarená
3, po uvarení dochutíme sladidlom, ale nemusíte (ak máte radi kyslejší segedín) a zahustíme škrobom, ktorý sme si zamiešali v malom množstve mlieka podľa potreby
Guláš z tofu
2. fáza
suroviny:
1 údené tofu, 3PL zaváraného leča, 2 cibule, soľ, majoránka, mletá červená paprika, korenie na guláš,
postup:
1, údené tofu si nakrájame na kocky, vložíme do misky, posypeme gulášovým korením, premiešame a necháme 10minút odpočinúť ..........cibuľu si nakrájame na menšie kocky, ktorú opečieme na troške olivového oleja, pridáme červenú mletú papriku, pokrájané tofu, osolíme, okoreníme, pridáme majoránku a podlejeme vodou
2, chvíľku povaríme, pridáme lečo a necháme čo najviac vypariť vodu, aby sme to mali dostatočne husté a nemuseli zahusťovať
Hlivový guláš
2. fázasuroviny:
hliva, 1 veľká cibuľa, za hrsť sušených hríbov , 1 PL škrobu, mletá červená paprika, vegeta, soľ, čierne mleté korenie
postup:
cibuľu si očistíme a nakrájame na drobno .......dáme do hrnca a podlejeme vodou a troška uvaríme..... pridáme červenú papriku a ostatné koreniny .... pridáme na hrubo nakrájanú hlivu a sušené hríby ...........podlejeme vodou a varíme pokiaľ hliva nie je dostatočne uvarená..... po uvarení zahustíme škrobom, ktorý si rozmiešame v troške vody, aby sa nám nenarobili hrudky
Guláš pečený v sáčku
2. fáza
suroviny:
200g kuracích stehien, 1malá mrkva, petržlen, 3 cibule, korenie na guláš, soľ
postup:
1, všetky suroviny na guláš pokrájame na väčšie časti, vložíme do sáčku (ktorý je na to určený!!!!), posypeme korením a osolíme
2, sáčok uzavrieme, vložíme na pripravený plech a dáme do rúry piecť
3, pečieme približne 45 minút pri teplote 180°C
dobrú chuť
Komentáre