Recepty

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Recepty z kapusty

kapusta-knedľa, segedín, koložvárska kocka, plnený kapustový list, strapačky, kapustové placky, kapustníky, kapustnica s tekvicou, polievka z hlávkovej kapusty
Červená kapusta, tvarohový knedlík a kuracie prsia

2. fáza

suroviny:

1 cibuľa, hlávková červená kapusta,  sladidlo, aké používate, ocot na ochutenie , soľ, štipka mletého čierneho korenie, celá rasca, škrob na zahustenie, kuracie mäso (kuracie prsia)

postup:

1, cibuľu si nakrájame nadrobno a sparíme na vode, pridáme sladidlo nech sa rozpustí a vložíme na pásiky nakrájanú červenú kapustu,  podlejeme vodou, osolíme, pridáme celú rascu  a necháme dusiť ......po uvarení zahustíme škrobom, vypneme  a dochutíme octom

  

2, kuracie prsia si nakrájame na rezne,  osolíme,  okoreníme a na suchej teflónovej panvici opečieme z oboch strán troška podlejeme vodou

rada: škrob treba rozmiešať v troške vody, aby sa vám nespravili hrudky

Knedlík tvarohový

suroviny:

4PL nízkotučného hrudkového tvarohu, 1 vajíčko, 1PL OO (ovsených otrúb), 1PL škrobu, štipka PDP (prášok do pečiva), soľ, mleté čierne korenie,nakrájaná  petržlenová vňať

postup:

1, všetky suroviny spolu zamiešame a ako pri prababičkinom knedlíku zamiešané suroviny, vložíme do mikroténového sáčku.....poriadne uviažeme obe strany sáčku, aby nám knedlík nevytiekol, vložíme do vriacej vody prikryjeme pokrievkou a varíme asi 20min. vyberieme z horúcej vody a necháme v sáčku vychladnúť

  

2, odstránime sáčok, knedlík pokrájame a podávame s kapustou a mäsom..




Biela kapusta, prababičkin knedlík a kuracie prsia

2. fáza

suroviny:

1 cibuľa, hlávková kapusta,  sladidlo, aké používate, ocot na ochutenie , soľ, štipka mletého čierneho korenie, celá rasca, škrob na zahustenie,kuracie mäso (kuracie prsia)

postup:

1, cibuľu si nakrájame nadrobno a sparíme na vode, pridáme sladidlo nech sa rozpustí a vložíme na pásiky nakrájanú bielu kapustu,  podlejeme vodou, osolíme, pridáme celú rascu  a necháme dusiť ......po uvarení zahustíme škrobom a dochutíme octom

2, kuracie prsia si nakrájame na rezne,  osolíme,  okoreníme a na suchej teflónovej panvici opečieme z oboch strán troška podlejeme vodou

Knedlík od prababičky (BOTKIN KNEDLÍK)

suroviny: 1dávka upečeného chleba, 1 cibuľa, 1 vajíčko, 1PL škrobu, soľ, petržlenová vňať, troška cesnaku, troška mlieka asi 100ml (pól šálky)

postup:

1, vajíčka si rozdelíme do dvoch misiek, bielka si vyšľaháme na tuhý sneh

 

2, žĺtka zmiešame s chlebom nakrájaný na kocky, (čo najmenšie, aby to dobre nasiaklo) , do zmesi pridáme soľ, nakrájanú petržlenovú vňať, troška pretlačeného cesnaku, cibuľku,  ktorú sme si upražili na kvapke olivového oleja , v mlieku rozmiešame škrob a vlejeme do zmesi

 

3, zmes premiešame a  necháme asi 10min. odstáť,  aby sa to nasiaklo a pridáme vyšľahaný sneh z bielkov..........vložíme do mikroténového sáčku a varíme vo vriacej vode asi 30min. aj viac podľa veľkosti knedlíka..... táto konkrétna dávka sa varila 45min. ( ak ju budete variť dlhšie nič sa nemôže stať) prikryjeme pokrievkou a varíme

 

4, vyberieme, necháme odstáť, necháme ju odpočinúť a neodbaľujeme ju !!! až keď vychladne (môže sa stať, že by sa mohla rozpadnúť)

rada: nekrájame za horúca, lebo je ešte taká mokrá a môže sa potrhať!!

5, podávate s kapustou a mäsom




Biela kapusta a knedlík cottage

2. fáza

suroviny:

1 cibuľa, hlávková kapusta,  sladidlo, aké používate, ocot na ochutenie , soľ, štipka mletého čierneho korenie, celá rasca, škrob na zahustenie,kuracie mäso (kuracie prsia)

postup:

1, cibuľu si nakrájame nadrobno a sparíme na vode, pridáme sladidlo nech sa rozpustí a vložíme na pásiky nakrájanú bielu kapustu,  podlejeme vodou, osolíme, pridáme celú rascu  a necháme dusiť ......po uvarení zahustíme škrobom a dochutíme octom ...táto je troška riedka, dala som viac vody mám to takto moc rada


Knedlík cottage

suroviny: 1vajíčko, 2PLcottage cheese nízkotučný, 2PL OO (ovsených otrúb), 1/2 čL PDP (prášku do pečiva ), 1PL nízkotučného mlieka

postup:


1, všetky suroviny spolu zmiešame a vložíme do hlbšej misky (pozor zväčší to objem), dáme do mikrovlnky asi tak na 3min. nie viac !!!!!!!!! (lebo to bude moc suché) vytiahneme, obrátime knedlík na druhú stranu  a asi na 30sekúnd dáme do mikrovlnky opäť.



2, miska je horúca tak dávajte veľký pozor,  aby ste sa nepopálili...nakrájame a podávame s kapustou




Segedín zo sójového mäsa

2. fáza  50 g sójového mäsa týždenne v BZ dni

suroviny:

1cibuľa, 200g kyslej kapusty, jedny kuracie prsia , 2ks sójových rezňov , bujón, čierne mleté korenie, soľ, vegeta, rasca celá, červená mletá paprika, sladidlo (aké používate), 1PL škrobu, mlieko asi tak 4PL.....

postup:


1, na vode si sparíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mletú červenú papriku

  

2, pripravíme si sójové rezne tak, že uvaríme trocha vody spolu s bujónom, odstavíme a vložíme sójové rezne asi tak na 15min. necháme ponorené,  aby sa nasiakli



3, nakrájame si kuracie prsia a sójové rezne na kocky (skoro v rovnakom pomere)



4, vložíme do hrnca, kde sme si sparili cibuľu a dusíme do polomäkka, okoreníme a pridáme pokrájanú kyslú kapustu.........povaríme ďalších 20min. aby kapusta bola uvarená



5, po uvarení dochutíme sladidlom, ale nemusíte (ak máte radi kyslejší segedín) a zahustíme škrobom, ktorý sme si zamiešali v malom množstve mlieka podľa potreby.......podávame s kysnutým knedlíkom

Kysnutý knedlík

suroviny: 1vajíčko, polovičku kocky droždia, 4PL OO (ovsených otrúb), štipka soli, 3PL mlieka nízkotučného

postup:

1,vajíčko si zmiešame s OO, osolíme a pridáme spravený kvások a zamiešame.......... necháme odpočinúť tak asi na 30min. mlieko dávajte opatrne, aby ste nemali cesto moc riedke ....

2, potom pokračujeme, ako keď sa robia parené buchty .......t.j. do hrnca nalejeme asi pol hrnčeka vody,  necháme zovrieť a dáme na dno hrnca pomôcku na knedle .........hotové cesto tam vložíme  a dáme pokrievku...... asi tak na 15-20min. necháme,  aby sa knedlík sparil ak je cesta viac tak aj doba bude dlhšia na parenie ...........môžete použiť aj utierku, keby ste mali cesto troška riedke .........to nevadí nie je to chyba ak je cesto redšie spraví sa to a knedlík bude o to nadýchanejší

  

3, knedlík vytiahneme, nakrájame a pridáme segedín


Segedín z kuracieho mäsa a tvarohovým knedlíkom


2. fáza

suroviny:

1cibuľa, 200g kyslej kapusty, 200g kuracieho mäsa (môžete použiť kuracie stehná) , čierne mleté korenie, vegeta, rasca celá, červená mletá paprika, sladidlo (aké používate), 1PL škrobu, mlieko asi tak 4PL..

postup:


1, na vode si sparíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mletú červenú papriku,  pomiešame a pridáme na kocky nakrájané kuracie stehná

2, okoreníme, pridáme troška vegety a pridáme pokrájanú kyslú kapustu (môžeme podliať troškou vody).........povaríme ďalších 20min. aby kapusta bola uvarená



3, po uvarení dochutíme sladidlom, ale nemusíte (ak máte radi kyslejší segedín) a zahustíme škrobom, ktorý sme si zamiešali v malom množstve mlieka podľa potreby.......podávame s tvarohovým knedlíkom

Knedlík tvarohový

suroviny:

4PL nízkotučného hrudkového tvarohu, 1 vajíčko, 1PL OO (ovsených otrúb), 1PL škrobu, štipka PDP (prášok do pečiva), soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať

postup:

1, všetky suroviny spolu zamiešame a ako pri prababičkinom knedlíku zamiešané suroviny, vložíme do mikroténového sáčku.....poriadne uviažeme obe strany sáčku, aby nám knedlík nevytiekol, vložíme do vriacej vody prikryjeme pokrievkou a varíme asi 20min. vyberieme z horúcej vody a necháme v sáčku vychladnúť

  

2, odstránime sáčok, knedlík pokrájame a podávame so segedínom



Koložvárska kocka

2. fáza ak použijete menej % smotanu, alebo nahradíte bielym jogurtom

suroviny:

200g kyslej kapusty , 300g mletého hovädzieho mäsa, 1ks ryža slim (obrázok), 1 cibuľa, štipka korenia, soľ,1cesnak,  1párka, ktorá obsahuje čo najviac % kuracieho mäsa, 2 vajíčka, smotana na varenie 10% ak nájdete menej % tak použite tú, ale v 2. fáze by som to nahradila bielym jogurtom.

postup:

1, do okrúhlej nádoby v priemere 23cm naukladáme pokrájanú kyslú kapustu



2, na vode si sparíme na jemno nakrájanú cibuľku, spolu s cesnakom a pridáme zomleté hovädzie mäso.... pridáme korenie, soľ, podlejeme vodou a dusíme



3, po uvarení polovicu zmesi dáme na kyslú kapustu, ktorú máme pripravenú už zapekacej miske, alebo okrúhlom pekáči....... pridáme na kolieska nakrájanú párku

  

4, rozšľaháme si vajíčko so smotanou ( alebo ak ste v 2. fáze bielym nízkotučným jogurtom), okoreníme a polovicu vylejeme na zmes a pridáme ryžu slim

  

5, obrázok ryže slim


6, ďalej  vrstvíme ........kyslá kapusta, hovädzie mäso a zalejeme vyšľahaným vajíčkom ....... dáme do rúry zapiecť na 40min. pri 200°C a sledujeme..... ak je na vrchu spravená krusta, tak je to hotové ....môžeme podávať




Plnený kapustový list

2. fáza

suroviny:

4 kapustové listy, 200g mletého kuracieho mäsa, 1 cibuľa, 1 čL červenej papriky, štipku soli, korenie, 1 strúčik cesnaku, majoránka, červená paprika kapiová, 2 čL škrobu,  1ks karičky light

postup:

1, kapustové listy si oddelíme od hlávky a dáme variť do slanej vody (tie prvé listy kapusty sú najlepšie, lebo sú tenšie a dajú sa pekne zrolovať  ), uvaríme .......nie dlho, aby sa nám nerozvarili a dáme vychladnúť

2, pomelieme si kuracie mäso na mlynčeku a dochutíme korením, štipkou soli, cesnakom, troškou majoránky,  ktorú rozdrvíme medzi dlaňami (inak by nám nespravila žiadnu chuť)

 

3, vychladnuté kapustové listy naplníme kuracou zmesou a zrulujeme ( ja som do vnútra kuracej zmesi dala červenú kápiu, aby to bolo pestrejšie ) ......môžeme previazať niťou,  alebo sponami na španielského vtáčika

4, sparíme si cibuľu na vode, pridáme červenú mletú papriku a poukladáme, zroľované, mäsom naplnené kapustové listy......podlejeme vodou asi 1šálku a varíme asi 30min.  ...............aby sa nám mleté mäso uvarilo

5, po uvarení kapustové listy vyberieme a šťavu zahustíme škrobom, ktorý sme si rozmiešali v 1dcl mlieka...... pridáme karičku a povaríme pokiaľ sa nám syr neroztopí

podávame s štíhlou ryžou, alebo s knedlíkom podľa chuti

 

Strapačky

2. fáza

suroviny na halušky:

100g hrudkového tvarohu, 1vajíčko veľkosti S, 3PL škrobu, soľ všetko spolu vymiešame a na  pomúčenej doske škrobom vytvarujeme guličky, alebo šúľky to je jedno, aký tvar spravíte  ..... uvaríme vo vode..... ak vystúpia hore, zlejeme a sú hotové.

rada: pridajte do haluškového cesta najprv žĺtko, zamiešajte a až potom postupne pridávajte bielko a to preto, aby ste cesto nemali moc riedke a aby sa vám to nerozváralo. Pri tvarovaní halušiek si aj ruky poprášte škrobom, bude sa vám to lepšie robiť

ďalej budeme potrebovať:

kyslú kapustu , 1cibuľu, kvapka olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie

postup:

cibuľu speníme na vode, alebo na kvapke olivového oleja, pridáme soľ, korenie a ja som pridala aj kuraciu párku (nemusí byť ) a pridáme kyslú kapustu, podlejeme troškou vody a povaríme...ak je už hotová, šupneme tam uvarené halušky, premiešame.  Na vrch hotových strapačiek som dala cibuľku opečenú na troške olivového oleja, alebo nakrájané údené  tofu to je tiež skvelé.

bolo to fantastické:-)

 

Kapustové placky

2. fáza

suroviny:

polovičku údeného tofu, 1cibuľa (opražiť na kvapke olivového oleja), 100g kyslej kapusty, 2 PL OO ( ovsených otrúb), štipku majoránky ( treba rozdrviť medzi dlaňami, inak nemá chuť ) vegeta, soľ, 1 celé vajíčko, 1 cesnak roztlačený, 1PL škrobu, čierne mleté korenie...... ak máte radi pikantné, kľudne pridajte chilli, troška syru pierko, alebo ďumbier light na vrch po upečení



postup:

1, tofu nastrúhame na drobno, cibuľku nakrájame na malé kocky a opražíme na olivovom oleji, kyslú kapustu nakrájajme na drobno nech sa nám to neťahá.......... a všetky ostatné suroviny zmiešame spolu

2, rukou vytvárame placky tak ako, keď robíme fašírky ........a opečieme z oboch strán na suchej  teflónovej panvici

3, môžeme podávať (dala som malé kúsky syra na vrch )

 

Kapustníky

2. fáza    .....      treba rozdeliť na viac dní

suroviny na cesto :

1vajíčko, 8PL OO (ovsených otrúb), 2PL škrobu, 1deci mlieka, polovičku kocky droždia, sladidlo podľa chuti

suroviny na plnku:

sladidlo, aké používate, 1čL škorice, štipka mletého čierneho korenia, kapusta biela hlávková

postup:


1, pripravíme si kvások, mlieko troška zohrejeme, pridáme rozdrobené kvasnice a dáme 1čL OO, necháme 20min. odpočívať...........vylejeme do misky kam dáme OO, škrob, vajíčko, sladidlo, premiešame a necháme 30min. vykysnúť

rada: cesto je riedke, nie ako pri kysnutom ceste :-( , tak sa nezľaknite ...

       

2, do hrnca si dáme troška vody, pridáme sladidlo a necháme vodu vypariť, aby nám sladidlo skaramelizovalo....do sladidla, pridáme škoricu a čierne mleté korenie, pomiešame a prilejeme vodu..............nakrájame kapustu na najväčšom strúhadle a pridáme do hrnca do skaramelizovaného cukru a varíme pokiaľ nie je kapusta hotová

rada: voda sa nám musí úplne vypariť, aby nebola kapusta vodová

        

3, ak nám cesto krásne vykyslo a kapusta sa udusila môžeme plniť mafiny..............na dno silikónovej formy dáme troška cesta, pridáme kapustovú zmes a prikryjeme troškou cesta

        

4, pečieme pri 150°C aj 40min.   .......treba to kontrolovať

rada: treba dať viac kapusty, nech to nie je moc suché



5, môžeme  podávať




Kapustnica s tekvicou


2. fáza

suroviny:

0,5 kg kvasenej kapusty,1 cibuľa, 2 kuracie prsia, sušené hríby, 5 lyžíc rajčinového pretlaku ,vegeta, majoránka, červená sladká paprika, 3 bobkové listy, 10 zrniek čierneho korenia, 3 zrnká nového korenia, na kocky pokrájaná tekvica

postup:

kapustu pokrájame na menšie kúsky ,aby nebola dlhá..........uvaríme spolu s bobk.listom a korením. Na panvici na vode sparíme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme mletú červenú papriku a  na kocky pokrájané kuracie mäsko, podusíme, pridáme to do kapusty aj s namočenými hubami .......plus zvyšné koreniny, dolejeme vodu, pridáme na kocky pokrájaná tekvicu a uvaríme...........nakoniec pridáme rajčinový pretlak

rada: tekvicu treba dať skoro na konci, rýchlo sa uvarí a chceli by sme to mať v celku




Polievka z hlávkovej kapusty

2. fáza

suroviny:

hlávková kapusta štvrť hlávky, 1 rajčinový pretlak, čierne korenie celé, soľ, vegeta, polovicu slepačieho bujónu,  sladidlo aké používate, ocot

postup:

1, nadrobno si nakrájame hlávkovú kapustu , do hrnca nalejeme vodu asi tak 2l a necháme zovrieť, pridáme nakrájanú kapustu a ostatné koreniny

2, po uvarení kapusty pridáme pretlak, povaríme ( nemusíte dať celý ) ako máte radi pridáme bujón, sladidlo podľa chuti, odstavíme a pridáme ocot

podávame s opečeným toastovým chlebom


dobrú chuť


recepty podľa suroviny | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014