majonéza domáca číslo 1:
1dcl mlieka, 2dcl oleja, 1PL obyčajnej horčice, soľ, čierne mleté korenie, cukor podľa potreby
postup: všetko dáme do vysokej nádoby a ušľaháme ponorným tyčovým mixérom asi tak 20-25 sekúnd a dáme do chladničky poriadne zachladiť :-)
majonéza domáca číslo 2:
1 žĺtok, 1 PL dižónskej horčice, 2čL citrónovej šťavy, teplé mlieko
postup: žĺtok, horčicu a citrónovú šťavu opatrne premiešame na panvici až zmes nezačne hustnúť , potom pomaly prilejeme teplé mlieko a miešame až to zhustne .....nesmie sa to variť pozor, len na miernom ohni .......po uvarení sa z toho dá spraviť tatarská omáčka po pridaní cibuľky a uhorky
majonéza z celých vajec číslo3:
1 natvrdo uvarené vajce, 1 dl mlieka, soľ, ocot, cukor, mleté čierne korenie, alebo cesnak (alebo oboje), 1 dl oleja, worcestrová omáčka, citrónová šťava
majonéza z varených žĺtkov číslo4 :
3 natvrdo uvarené žĺtky, 1 dl mlieka, horčica, ocot, cukor, mleté čierne korenie, citrónová šťava, worcester, 1 dl oleja
majonéza z varených bielkov číslo5 :
bielka z 2 vajec natvrdo, 1 dl mlieka, soľ, mleté čierne korenie, horčica, citrónová šťava, 1 strúčik cesnaku, 1 dl oleja, práškový cukor
postup pri posledných troch majonézachDo mixéru dáme vajce (žĺtky, alebo bielka ), zalejeme prevareným a studeným, alebo vlažným mliekom, pridáme všetky suroviny a do hladka mixujeme. Pred koncom mixovania pridávame tenučkým prúdom olej.
Komentáre