Recepty

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nakladané tofu

tofu ako hermelín, pikantné tofu, zázvorové nakladané tofu
Nakladaný tofu ako hermelín

1. fáza


suroviny:

biele tofu, semienka chilli, gyros korenie, cibuľa, olivový olej

postup:

1, tofu si povykrajujeme formičkou na menšie kolieska

  

2, gyros si zmiešame s olivovým olejom a vykrojené kolieska na 20minút v tejto zmesi marinujeme (odložíme na chladné miesto)

     

3, cibuľu si nakrájame na kolieska a môžeme vrstviť do sklenenej pripravenej nádoby......cibuľa, marinované kolieska z tofu, chilli a takto postupujeme až do naplnenia nádoby

rada: dávajte to do najmenšej nádoby, aby ste nepoužili moc olivového oleja (ja som použila iba 1PL na marinovanie tofu)



4, takto naložené tofu poriadne uzavrieme a necháme odpočívať v chladničke asi takých 7dní



Nakladané pikantné tofu


1. fáza

suroviny:

biele tofu natural, cesnak, cibuľa, sušená paradajka, chilli papričky, horčica, štipku údenej mletej papriky, štipku provensálskeho korenia



suroviny na nálev:

ocot, voda, sladidlo aké používate, mleté čierne korenie, kvapku sójovej omáčky, pár guľôčok celého korenia, olivový olej

postup:

1,tofu si rozkrojíme pozdĺžne a na menšie kocky....natrieme horčicou, posypeme provensálským korením a údenou mletou paprikou... cibuľu si pokrájame na mesiačiky

  

2, tofu si zlepíme spolu ako sendviče a môžeme nakladať do sklenenej nádoby ..... striedavo ukladáme do sklenenej nádoby zlepené tofu, nakrájanú cibuľu, cesnak, sušené paradajky, chilli a pripravíme si nálev

  

3, do hrnca pridáme vodu, celé korenie, sójovú omáčku, ocot, sladidlo, mleté čierne korenie a olivový olej asi 1PL a necháme priviesť k varu ...ešte horúcim nálevom zalejeme nakladané tofu a uzavrieme pohár ..... po vychladnutí vložíme do chladničky a necháme odležať asi 7dní

rada: po uzatváraní pohára poklepeme po stole, aby sme sa zbavili vzduchových bublín (cibuľa by mohla oxidovať a chuť by nebola moc dobrá)



Zázvorové nakladané tofu


1. fáza


suroviny:

biele tofu, trocha olivového oleja, sladká červená paprika, majoránka, soľ, vegeta, cesnak, zázvor

suroviny na nálev:

olivový olej, ocot, sladidlo, voda

postup:

1, tofu si nakrájame na kocky a vložíme do zaváracej nádoby........pridáme vegetu, soľ, červenú papriku, majoránku, prelisovaný cesnak a zázvor,  

  

2, v miske si zamiešame suroviny na nálev a zalejeme nakrájané tofu v pohári

  

3, zatrepeme, aby sa nám chute prepojili a skladujeme v chladničke



4, necháme odležať asi 5dní a podávame



dobrú chuť

Tofu je jedlo vyrábané zrážaním sójového mlieka pomocou solí (sadra), enzýmov alebo kyselín. Jednotlivé zrážadlá obohacujú nimi vyrobené tofu o špecifické látky. V niektorých publikáciách sa stretneme aj s variantmi názvu toufu alebo tou-fu.

Pôvod a rozšírenie

Tofu pochádza z Číny, kde sa začalo vyrábať už pred 2000 rokmi. V 7. storočí sa jeho znalosť rozšírila aj do Japonska. V oboch krajinách, rovnako aj vo Vietname, Kórei a Thajsku, patrí dodnes k tradičným jedlám.

V španielskom slovníku sa slovo tofu prvýkrát objavilo v roku 1603.[1] V západných krajinách bolo tofu prakticky neznáme až do polovice 20. storočia, ale s rastúcim záujmom o vegetariánstvo a zdravú stravu sa aj tu začalo masívne rozširovať. Dnes možno tofu kúpiť nielen v obchodoch so zdravou výživou, ale aj v mnohých hypermarketoch a supermarketoch.

Výživa

Tofu má málo kalórií, je bohatým zdrojom železa a neobsahuje žiadny cholesterol. Podľa použitého zrážadla môže byť bohaté aj na vápnik a horčík.

Využitie

V Ázijskej kuchyni sa tofu využíva v slaných aj sladkých jedlách a je cenené predovšetkým pre svoju schopnosť prijať chuť ostatných použitých prísad. V Európe a Amerike je tofu spojené predovšetkým s vegetariánstvom a vegánstvom, vďaka jeho vysokému obsahu bielkovín.

Tofu sa väčšinou predává v týchto podobách:

  • „tvrdé tofu“ (木綿豆腐, momendōfu Japonsky, lit. bavlnené tofu), ktoré vzhľadom pripomína syr,

  • „mäkké tofu“ (絹漉し豆腐, kinugoshi tōfu Japonsky, lit. hodvábne cedené tofu), ktoré vzhľadom pripomína puding.

Tvrdší variant sa väčšinou používa v jedlách, ktoré majú mať tvar, napríklad v čínskej kuchyni alebo jedlách pripomínajúcich mäso, mäkké tofu sa používa v dezertoch, polievkach alebo omáčkach.

Tofu možno rôznymi spôsobmi ochucovať a pridávať do neho rozmanité prísady, napr. zeleninu, morské riasy alebo bylinky; na trhu existuje taktiež tofu údené, marinované alebo mrazené a opekané. Výrobcovia zdravej výživy dodávajú ďalšie výrobky alebo polotovary odvodené z tofu alebo vyrobené podobnou technológiou, ako sú fašírky, nátierky či salámy.

zdroj: https://sk.wikipedia.org/wiki/Tofu


špeciality | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014