Recepty

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Špenátové recepty

kiš, špenátové palacinky, špenátový rez, brokolicovo špenátová roláda, kuracie prsia plnené špenátom, špenát čerstvý, špenátové halušky, falošné špenátové slíže
Špenátový kiš

2. fáza


suroviny na mištičky: 7ks

2PL ovsených otrúb, 2PL škrobu, 1čL PDP, 1vajíčko, 1PL jemného nízkotučného tvarohu

suroviny na plnku:

2PL jemného nízkotučného tvarohu, 1vajíčko, 50g čerstvého špenátu, 1PL bieleho nízkotučného jogurtu, štipka soli, štipka mletého čierneho korenia, 2 strúčiky cesnaku ...vylepšiť to môžete nakrájaním syru ďumbier

postup:

1, zo surovín na mištičky si vytvoríme hladké cesto, ide to troška stuha, ale ak si poprášite ruky škrobom  pôjde to lepšie :-) cesto je lepkavé, ale nesmie byť rieke.....

 

2, cesto si rozvaľkáme, vykrojíme krúžky pohárom vo veľkosti mištičky do ktorej to budeme vkladať a vložíme do troška vymastených formičiek



3, pripravíme si plnku: v miske zmiešame tvaroh, vajíčko, jogurt, soľ, korenie, cesnak, čerstvý špenát, zamiešame a vložíme do pripravených formičiek s cestom

 

 

4, pečieme pri 200°C asi tak 30min.




Špenátové palacinky

2. fáza

suroviny na palacinky:


2vajcia, 3PL škrobu,120ml nízkotučného mlieka, cesnak, korenie, soľ, 2PL špenátu ( najlepší je pretlak mrazený je taký jemnučký)

postup:
všetko dobre zmiešame a na suchej panvici urobíme klasické palacinky ..........spravíme z toho asi 9ksusov

   

suroviny na plnku v palacinkách 

1červená cibuľa, 100g údeného stehna ( z lidlu), 1syr karička light, 2PL tvarohu nízkotučného, 1plátok syru pierko, alebo ďumbier ( nakrájame na kocky), korenie, kvapku olivového oleja

postup:

1, cibuľu si nakrájame na drobno a na kvapke olivového oleja osmažíme, pridáme na kocky nakrájané údené stehno, osolíme, okoreníme 

  

2, v miske si pomiešame tvaroh, syr karička a na kocky nakrájaný syr pierko, alebo ďumbier a pridáme cibuľku so stehnom.........dobre to premiešame    

  

3, naplníme špenátové palacinky s tvarohovou zmesou .........naplnené vložíme na plech a posypeme troškou syru a dáme zapiecť do rúry na 15min. a pečieme pri 180°C

 

Špenátový rez

2.fáza  v BZD

suroviny na špenátovú piškótu:

3 vajcia, 2PL olivového oleja , 1PL kyslej smotany 10%(môžete nahradiť bielym nízkotučným jogurtom), 3PL OO (ovsených otrúb), 3PL PO (pšeničných otrúb), 2čL PDP (prášku do pečiva), 2PL škrobu,  soľ, 3PL špenátového pretlaku, 4ks roztlačeného cesnaku, čierne mleté korenie.

postup:

vajíčko si rozdelíme, žĺtka vyšľaháme s olejom do peny, pridáme špenát a potom  ostatné suroviny a premiešame...... .z bielkov si ušľaháme sneh a jemne zapracujeme do žĺtkovej zmesi........dáme na plech (20x30) vyloženým papierom na pečenie a pečieme asi 15min. na 150stupňoch (nesmie byť povrch hnedý na to pozor!!) po vychladnutí rozkrojíme na 3rovnaké časti a naplníme plnkou..........cesto, plnka, cesto, plnka, cesto dáme na 1deň do chladu,  aby sa chute prepojili a aby plnka stuhla.

suroviny na plnku:

200g cottage cheese nízkotučný biely, 3PL kyslej smotany 10%,( ale môžeme nahradiť bielym nízkotučným jogurtom), mleté čierne korenie, kôpor nakrájaný nadrobno, vegeta, 3ks plátkovej želatíny, troška nastrúhaného syra pierko, alebo ďumbier light, nakrájanú šunku na kocky, 1 uvarené vajíčko.

postup:

všetky suroviny zmiešame spolu a želatínu pripravíme podľa návodu t.j. plátky vložíme do studenej vody asi na 15min., aby sa rozmočili potom vylejeme vodu a zahrejeme na ohni ( nie variť!!!!!!!!!!!), len zahriať dokedy sa želatína neroztopí, vložíme do želatíny 1PL zmesi (plnku) a veľmi dobre premiešame a dáme do ostatnej pripravenej plnky ( to aby sa plnka nezrazila )  potom naplníme špenátové pláty .................vložíme do chladničky stuhnúť.




Špenátovo-brokolicová roláda

2. fáza

suroviny na roládu: dĺžka rolády 20cm

4 ružičky brokolice, 100g čerstvého špenátu, 1 vajíčko, 2 bielka, soľ, štipka mletého čierneho korenia, štipka oregána

suroviny na plnku:

150g jemného nízkotučného tvarohu, štipka mletého čierneho korenia, 2čl pokrájaného čerstvého kôpru

postup:

1, čerstvý špenát si rozmixujeme, brokolicu si uvaríme, poriadne vytlačíme z nej vodu (to je dôležité), roztlačíme vidličkou a pridáme do takto pripravenej zeleniny 1žĺtko, mleté čierne korenie, oregáno, soľ a jemne do tejto zmesi zapracujeme z dvoch bielkov vyšľahaný sneh

2, takto pripravené cesto vylejeme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie ( alebo ak máte silikónovú podložku) a vložíme do už teplej rúry a pečieme asi tak 15min. pri 180°C

3, pripravíme si plnku a to tak, ze všetky suroviny zmiešame, natrieme na vychladnuté cesto a zrolujeme....môžeme podávať



Kuracie prsia plnené špenátom a s hubovou omáčkou

2. fáza

suroviny:

2 kuracie prsia, soľ, 2ks plátkového syra (alebo nahradíte na tenko nakrájaný tvrdý syr), 2ks karičky light,  špenát listový mrazený (ak máte tak aj čerstvý) , pol šálky mlieka, 1 PL škrobu, za hrsť sušených  húb, štipka mletého čierneho korenia, na obaľovanie 2PL OO (ovsených otrúb). vajíčko, cibuľa

postup:

1, kuracie prsia rozrežeme tak, aby sme vytvorili kapsu, osolíme a do vytvorenej kapsičky vložíme plátkový syr , karičku syr light, špenát ...........uzatvoríme špáradlom, alebo železnou ihlicou a osolíme z oboch strán 

  

2, obalíme najprv v OO a potom v rozšľahanom vajíčku

  

3, vložíme na pekáčik vyloženým papierom.......dáme do rúry približne na 45min. a pečieme pri 150°C ........na konci pridáme viac stupňov,  aby sa to pripieklo 

  

4, omáčka: cibuľu si nakrájame na drobno a dáme na troške vody spariť.......... pridáme sušené huby a varíme,  (aby nám sa huby uvarili) po uvarení rozmixujeme ručným mixérom a vložíme nazad do hrnca privedieme do varu, zahustíme škrobom rozmiešaným v troške mlieka 



5, podávame s babičkiným knedlíkom,  alebo s haluškami 

 

Špenát čerstvý s cibuľkou

2. fáza

suroviny:

200g čerstvého špenátu, 1malá cibuľa, soľ, cesnak, olivový olej, jedno vajíčko na volské oko

postup:

cibuľu si nakrájame na drobno a osmažíme na kvapke olivového oleja, pridáme čerstvý šalát a podlejeme troškou vody, osolíme, pridáme roztlačený cesnak, alebo sušený a miešame pokiaľ sa špenát nespraví ...trvá to pár minút, netreba ho dlho robiť, aby nestratil vitamíny


Špenát mrazený

2. fáza

suroviny:

1mrazený špenát, štipku soli, 1 strúčik cesnaku, 1PL bieleho nízkotučného jogurtu,1PLškrobu (nemusíte dávať ak je špenát dostatočne  hustý a zbavený vody), 1surové vajíčko na volské oko, 100g kuracieho mäsa a kvapku olivového oleja

postup:

mrazený špenát rozpustíme osolíme, dáme roztlačený cesnak a troška bieleho jogurtu, ak je moc riedky zahustíme (škrobom kukuričným rozmiešaným v troške mlieka) .....kuracie mäsko na teflonovej panvici opražíme, môžeme pridať aj olivový olej ono sa to troška pripečie a je to chutnejšie, osolíme a dorobíme volské oko

 

Špenát čerstvý bez cibuľky

2. fáza

suroviny:

200g čerstvého špenátu, 2strúčiky cesnaku, soľ

postup:

na stroške vody sparíme čerstvý špenát, pridáme roztlačený cesnak, osolíme a hotovo (veľmi jednoduché a fantastické)

prílohu som spravila shirataki s vajíčkom...shirataki opláchneme, na suchej teflónovej panvici opečieme a pridáme rozšľahané vajíčko, premiešame (ako keď robíte miešané vajíčka)


Špenátové halušky

2. fáza

suroviny:


2PL OO (ovsených otrúb), 1vajce a 1PL škrobu, 1PL špenátu (špenátový pretlak)

postup:


všetko spolu zamiešame  a cez haluškáreň nahádžeme do vody ( alebo malou lyžicou tvoriť guľky) ........ varíme pokiaľ nevyplávajú na povrch......... necháme povariť a scedíme

rada: ak sa vám rozvaria nevadí, nechajte ich v chladničke stuhnúť a potom lyžicou vytvarujete požadovaný tvar.....mne sa nikdy nerozvarili, ale dievčatá to majú pravidelne rozvarené:-( 

aby sa nerozvarili dodržiavajte toto :

1, zarobiť cesto považovanej hustoty

2, nechať aspoň 20min. odstáť OO napučia a so  škrobom sa spoja :-)

3, vkladať cesto do horúcej vody, ale nie aby vrela (bublinkovala)

4, po vložení halušiek do vody nemiešať !!!!!!  a ani počas varenia sú moc krehké 

5, scediť a podávať :-) 

dúfam, že sa vám už ani po týchto radách nerozvaria :-)

 

Špenátové falošné slíže

2. fáza

suroviny na palacinky:

2 vajcia, 3PL škrobu,120ml nízkotučného mlieka, cesnak, korenie, soľ, 2PL špenátu ( najlepší je pretlak mrazený je taký jemnučký)

postup:

1, všetky suroviny dobre zmiešame a na suchej panvici urobíme klasické palacinky....... spravíme z toho asi 9ksusov

palacinku nakrájame na pásiky a podávame aj ako prílohu k mäsu, alebo omáčkam

dobrú chuť


recepty podľa suroviny | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014