Recepty

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Omáčky k mäsu

paradjkovo-kapustová, sviečková, hríbová, kôprová, syrová, segedínska, znojemská
Paradajkovo-kapustová omáčka

2. fáza    50 g sójového mäsa týždenne v BZ dni, 20g škrobu na deň

suroviny na fašírky:

200g kuracieho zomletého mäsa,  2PL dukanovskej strúhanky, štipka soli, štipka korenia, 1PL škrobu,  2strúčiky cesnaku, 1celé vajíčko, 100g sójového granulátu, polovička kuracieho bujónu, 1čl majoránky, vegeta

suroviny na omáčku:

hlávková kapusta štvrť hlávky, 1 rajčinový pretlak, čierne korenie celé, soľ, vegeta, polovicu slepačieho bujónu, sladidlo aké používate, ocot, škrob na zahustenie

rada: majoránku vždy treba rozdrviť medzi dlaňami inak nemá žiadnu vôňu a ani chuť

postup:

1, kuracie rezne pomelieme,  pridáme všetky koreniny, strúhanku, škrob a vajíčko a pripravíme si sójový granulát.......dáme zovrieť vodu,  spolu s kuracím bujónom,  vypneme a nasypeme doň sójový granulát a necháme asi tak 20min. odstáť.......... vývar vylejeme a granulát zamiešame do pripraveného mletého kuracieho mäsa.........

 

2, vytvoríme guľky a obalíme v dukanovskej strúhanke,  vložíme do mafinovej silikónovej formy a dáme do rúry piecť tak na 30min. pri 150°C.......krásne sa spravia a sú ako vyprážané

3, spravíme si k tomu kapustovo paradajkovú omáčku a to tak, ze kapustu si nakrájame na tenké pásiky......do hrnca nalejeme vodu asi tak 2l a necháme zovrieť, pridáme nakrájanú kapustu a ostatné koreniny....po uvarení kapusty pridáme pretlak a prevaríme ( nemusíte dať celý ) ako máte radi



4, pridáme bujón, sladidlo podľa chuti, odstavíme a pridáme ocot a môžeme podávať

 

Sviečková omáčka

2. fáza

suroviny:

kúsok zeleru , 2 mrkvy, 1 petržlen, kuracie prsia, soľ, čierne mleté korenie, korenie celé, korenie biele, bobkový list, mlieko, jogurt, horčica

postup:

1, na jemno si nakrájame zeler, mrkvu a petržlen..... na vode uvaríme a pridáme do toho aj mäsko (kuracina sa rýchlo robí takže môže sa to zároveň dať uvariť ) , pridáme koreniny soľ, korenie celé, korenie mleté, korenie biele, bobkový list a všetko čo dávate do sviečkovej (samozrejme okrem slaniny )

2, po uvarení vyberieme mäso a vymixujeme zeleninu pridáme do nej mlieko a zjemníme jogurtom..... koreniny povyberáme, aby sme to nemali moc štipľavé...dochutiť to môžeme troškou horčice. .

knedľu si spravíme následovne :

vyšľaháme bielky z 2 vajec na tuhý sneh, rozmiešame 2 žĺtka, 1/2 droždia, 2PL OO a môžeme pridať aj nejaké bylinky napr. pažítku....opatrne túto zmes vmiešame, do vyšľahaných bielkov, aby nám pena nepadla, premiešame. len pár krát...cesto si nalejeme do silikónových formičiek  (nalejeme tak cca do polovice, lebo napuchnú) .......pečieme pri 150°C takých 10min.

 

Hríbová omáčka s kuracím mäsom

2. fáza

suroviny:

200g kuracieho mäsa pokrájaného na kocky, sušené hríby, čierne mleté korenie, soľ, červená mletá paprika  ,1PL škrobu, 1cibuľa,

na halušky potrebujeme :

1vajíčko, 3PL OO, troška soli, 1PL škrobu.... všetko zamiešať a do horúcej vody pohádzať ako klasické halušky

postup na prípravu mäsa:

na vode sparíme cibuľku pridáme hríby, soľ, červenú papriku a korenie :-) do cibuľky, pridáme mäsko nakrájané a necháme povariť, .....zahustíme škrobom,  podľa potreby

  

rada: škrob si rozmiešajte v troške vody, aby sa vám nespravili hrudky




Kôprová omáčka


2. fáza

suroviny:

0,3l mlieka, kôpor, cukor, ocot, škrob, hovädzie mäso, soľ

postup:

mäso používam z polievky takže po uvarení polievky vyberiem a nakrájam na plátky ....omáčka je veľmi jednoduchá mlieko privedieme do varu pridáme nasekaný kôpor, cukor a zahustíme škrobom........... po vypnutí pridáme kvapku octu, soľ dochutíme podľa seba (nič komplikované)

knedľa od prababičky

suroviny:

1dávka upečeného dukanovského chleba,  1 cibuľa,  1 vajíčko,  1PL škrobu, soľ, petržlenová vňať, troška cesnaku, troška mlieka asi pól šálky

postup na knedlík:

1, vajíčka si rozdelíme do dvoch misiek, bielka ušľaháme na tuhý sneh

  

2, žĺtka zmiešame s nakrájaným chlebom na kocky čo najmenšie, aby to nasiaklo.............do zmesi pridáme soľ, nakrájanú petržlenovú vňať, troška roztlačeného cesnaku, cibuľku, ktorú sme si upražili na kvapke olivového oleja , v mlieku rozmiešame škrob a vlejeme do zmesi...zmes premiešame a  necháme asi 10min. odstáť, aby sa to nasiaklo a pridáme sneh z bielkov

  

3, vložíme do mikroténového sáčku a varíme vo vriacej vode asi 30min aj viac podľa veľkosti knedlíka!!!!!!!!! ...táto sa varila 45min. ak ju budete variť dlhšie nič sa nemôže stať.....

rada: knedlík varíme zakrytý pokrievkou!

   

4, vyberieme, neodbaľujeme až po vychladnutí knedlík nakrájame


   

5, podávame

 

Syrová omáčka

2. fáza

suroviny:

1 kuracie rezne, 1ks karička light, 1 PL philadelphia natierka light, štipka čierneho mletého korenia, 100ml mlieka nízkotučného, ( zmena omáčky musíte pridať do tohto základného receptu iné ingrediencie ako napr. horčicu, chren, kari, alebo niečo pikantné možností je strašne veľa )

postup:

1, kuracie rezne si nakrájame na kocky ( môžeme použiť aj mäso zo stehien ), prilejeme troška vody a  sparíme, aby sa nám mäso krásne stiahlo a uvarilo, (úplne krátko kuracie mäso, nepotrebuje veľa dusiť )

  

2, po vyparení vody ( troška tam môže ostať ) pridáme mlieko, (môžeme pridať 10% smotanu ak ste v 3.fáze), syr karičku light, philadelphiu a koreniny (soľ som nepoužila,  lebo syr je osolený a bolo by to presolené )

  

3, povaríme pokiaľ sa syr neroztopí a všetko nespojí a hotovo........ nezahusťujeme,  lebo je to dosť husté, ale ak  sa vám to bude zdať riedke, kľudne môžete zahustiť škrobom rozmiešaný v troške mlieka

podávame s haluškami..... tieto sú troška červené, lebo som do nich pridala rozmixovanú, uvarenú červenú repu

recept na halušky :

suroviny: 2PL OO(ovsených otrúb), 1vajce a 1PL škrobu, 1 PL uvarenej alebo sterilizovanej červenej repy (rozmixovať, aby bolo hladké cesto )

postup: všetko spolu zamiešať  a cez haluškáreň ( alebo len lyžičkou) nahádzať do vody ...........varíme pokiaľ nevyplávajú na povrch nechať povariť a scedíme :-)   


rada: ak pridáte do tejto hlavnej syrovej omáčky horčicu tak budete mať horčicovú omáčku, ak pridáte chren tak pripravíte chrenovú omáčku a môžete podávať s knedlíkom.......... ak pridáte kari tak to bude príjemne farebné a zmeníte jednoducho chuť a môžete podávať s štíhlou ryžou, variácii je strašne veľa,  tak šup do toho a treba skúšať a vytvárať nové a nové variácie




Segedín zo sójového mäsa

2. fáza  50 g sójového mäsa týždenne v BZ dni

suroviny:

1cibuľa, 200g kyslej kapusty, jedny kuracie prsia , 2ks sójových rezňov , bujón, čierne mleté korenie, soľ, vegeta, rasca celá, červená mletá paprika, sladidlo (aké používate), 1PL škrobu, mlieko asi tak 4PL.....

postup:


1, na vode si sparíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mletú červenú papriku

  

2, pripravíme si sójové rezne tak, že uvaríme trocha vody spolu s bujónom, odstavíme a vložíme sójové rezne asi tak na 15min. necháme ponorené,  aby sa nasiakli



3, nakrájame si kuracie prsia a sójové rezne na kocky (skoro v rovnakom pomere)



4, vložíme do hrnca, kde sme si sparili cibuľu a dusíme do polomäkka, okoreníme a pridáme kyslú kapustu.........povaríme ďalších 20min. aby kapusta bola uvarená



5, po uvarení dochutíme sladidlom, ale nemusíte (ak máte radi kyslejší segedín) a zahustíme škrobom, ktorý sme si zamiešali v malom množstve mlieka podľa potreby.......podávame s kysnutým knedlíkom

Kysnutý knedlík

suroviny: 1vajíčko, polovičku kocky droždia, 4PL OO (ovsených otrúb), štipka soli, 3PL mlieka nízkotučného

postup:

1,vajíčko si zmiešame s OO, osolíme a pridáme spravený kvások a zamiešame.......... necháme odpočinúť tak asi na 30min. mlieko dávajte opatrne, aby ste nemali cesto moc riedke ....

2, potom pokračujeme, ako keď sa robia parené buchty .......t.j. do hrnca nalejeme asi pol hrnčeka vody,  necháme zovrieť a dáme na dno hrnca pomôcku na knedle .........hotové cesto tam vložíme  a dáme pokrievku...... asi tak na 15-20min. necháme,  aby sa knedlík sparil ak je cesta viac tak aj doba bude dlhšia na parenie ...........môžete použiť aj utierku, keby ste mali cesto troška riedke .........to nevadí nie je to chyba ak je cesto redšie spraví sa to a knedlík bude o to nadýchanejší

  

3, vytiahneme a nakrájame




podávame so segedínom

 

Znojemský guláš 

2. fáza

suroviny:

200g hovädzieho mäsa ( použila som roštenku, ale môže sa to kľudne aj zo zadného), 1cibuľa, 4 uhorky sterilizované, čierne mleté korenie,soľ,  2PLškrobu

postup:

na vode si udusíme cibuľu môže sa aj na kvapke oleja, pridáme mäsko pokrájané na kocky .......pridáme korenie a soľ môže sa aj vegeta dať....povaríme asi 45min. podľa toho, aké je mäso mäkké...keď už zmäkne tak pridáme pokrájané sterilizované uhorky nie veľa také 4kúsky, povaríme asi 15min. aby boli mäkké a potom zahustíme škrobom (nemusíme ak dáme dostatočné množstvo cibule a stačí nám to) ...

rada: škrob vždy treba rozmiešať v troške vody, alebo mlieka, aby sa vám nespravili hrčky 

knedľa od prababičky

suroviny:

1dávka upečeného dukanovského chleba,  1 cibuľa,  1 vajíčko,  1PL škrobu, soľ, petržlenová vňať, troška cesnaku, troška mlieka asi pól šálky

postup na knedlík:

1, vajíčka si rozdelíme do dvoch misiek, bielka ušľaháme na tuhý sneh

  

2, žĺtka zmiešame s pokrájaným chlebom na kocky čo najmenšie, aby to nasiaklo.............do zmesi pridáme soľ, nakrájanú petržlenovú vňať, troška roztlačeného cesnaku, cibuľku, ktorú sme si upražili na kvapke olivového oleja , v mlieku rozmiešame škrob a vlejeme do zmesi...zmes premiešame a  necháme asi 10min. odstáť, aby sa to nasiaklo a pridáme sneh z bielkov

  

3, vložíme do mikroténového sáčku a varíme vo vriacej vode asi 30min aj viac podľa veľkosti knedlíka!!!!!!!!! ...táto sa varila 45min. ak ju budete variť dlhšie nič sa nemôže stať.....

rada: knedlík varíme zakrytý pokrievkou!

   

4, vyberieme, neodbaľujeme až po vychladnutí a knedlík nakrájame


   

dobrú chuť


recepty mäsové | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014